«Livskraft – en nøkkel til frihet» er tittelen på debutboka til den Oslo-bosatte skodjebygderen Berit Elisabeth Berg, som hun har gitt ut på eget forlag. Selv om tittelen kan høres ut som en selvutviklingsbok, så er det altså en roman. Men den som er åpen for det, kan også bruke fortellinga til selvutvikling, mener forfatteren.

Berit er utdanna sykepleier, men etter at helseutfordringer gjorde at hun ikke lenger klarte å fortsette i sykepleierjobben, har hun i mange år jobba med andre ting, blant anna som coach.

Kom som en drøm

– Jeg har brukt endringer i livet mitt til å leve ut skrivedrømmen. En dag dro jeg til Bali i 2016 for å skrive, uten at jeg hadde noen planer om hva det skulle bli. Da jeg begynte å skrive, kom plutselig hele denne romanen av seg selv, som en drøm, eller som om jeg så en film.

Hun forteller at en vesentlig endring i livet hennes, var da hun noen år før dette hadde vært med på et kurs i noe som kalles «kropps-dearmorering» – å fjerne den «rustningen» som mange ubevisst bygger opp rundt kroppen for å beskytte seg selv.

Frigjørende

– Ved å bruke pusten aktivt og puste dypt inn og ut, får man kontakt med den seksuelle energien som alle har. Den energien kan heale oss, noe man vil oppleve som frigjørende på mange plan; man blir mer harmonisk og positiv og får kontakt med den personen man egentlig er, sier Berit.

Om seg selv forteller hun at hun alltid har vært veldig beskjeden, men at dette har forandra seg helt etter at gjennomgikk kropps-dearmoreringa Det å gi ut bok om dette, er enda et steg på veien for komme over beskjedenheten, forteller hun.

Gutten i ørkenen

Handlinga i boka starter med en ung gutt som vokser opp i ørkenen og opplever at hele flokken hans, med unntak av lillesøstera, blir brutalt drept. Gutten får hjelp fra åndeverdenen til å klare seg, og etter hvert samler det seg en ny flokk rundt ham. Når han skal gifte seg, får han opplæring av åndene i hvordan han skal få kontakt med og bruke den seksuelle krafta.

Etter hvert blir kunnskapen om seksualkrafta spredt til hele flokken, som bygger opp en paradisisk oase der både kvinner og menn er helt frie. Det frie levesettet er skremmende for de religiøse og patriarkalske samfunnene rundt dem, og etter hvert utsettes de frigjorte for en ny massakre. Men nok en gang er det en overlevende som får hjelp av åndeverdenen og bruker kunnskapen om seksualkrafta til å bygge opp et nytt harmonisk og fritt samfunn.

En trussel mot religionene

– Mange religioner har vært opptatt av å holde nede seksualkrafta, fordi den er en trussel mot det patriarkalske styresettet. Men når denne krafta blir frigjort, får både kvinner og menn det mye bedre, sier Berit Elisabeth Berg.

«Livskraft – en nøkkel til frihet» er tatt inn av flere lokale bokhandlere.