Fem år etter at de sunnmørske kremmusikerne samla seg til den første «Jul på sunnmørsk»-konserten, gav de ut sitt første album – men fysisk kom det bare på CD. Enda fem år seinere var det på tide med nytt album, nå på tidas foretrukne fysiske medium, den gode, gamle vinylen. Da bestemte de seg for at de samtidig ville etterkomme fansens stadig mer høylytte ønsker om å få førsteplata på rilla plastskiver.

– Vi bestemte oss for å lage et dobbeltalbum med den siste plata, «Nokre ler og nokre gret», i ene sida av coveret og den første plata vår i den andre sida, sier vokalist Siril Malmedal Hauge.

Julejazz med sunnmørsk schwung

I tillegg til Siril har «Jul på sunnmørsk» i alle år bestått av Sondre Ferstad på munnspill, Kjetil Jerve på piano, Martin Morland på bass og Henrik Lødøen på trommer. Konseptet har hele tida vært å gi publikum kjente – og noen mindre kjente – julesanger i sin egen jazztapping, med tekster som Siril har omskrevet, gjerne med en humoristisk snert, til sunnmørske ord og forhold. Den amerikanske juleklassikeren «Let it snow, let it snow, let it snow» ble for eksempel til «Det ekje snøv, det e sludd, det e regn».

Den første plata, som hadde samme tittel som bandprosjektet, ble faktisk kåra av nettsida christmas.records til den beste juleplata i verden i 2018! Forventningslista ligger altså skyhøyt når de slipper andrealbumet 1. desember.

– Vi har nå utvida konseptet vårt litt. Fortsatt har vi med noen omskrevne, amerikanske julesanger, men vi har flere helt egne låter, og vi har funnet noen gamle sunnmørstoner som vi har gitt vårt eget, moderne uttrykk, forteller Siril.

Lokale julesalmetoner

De har blant anna gjort et dypdykk i folkemusikkarkivet til Viti-musea og funnet noen gamle, lokale melodivarianter til kjente, norske julesanger. Låten «Mitt hjerte» er en uvanlig vakker og særegen versjon av første vers av «Mitt hjerte alltid vanker», med utgangspunkt i en tone fra Sykkylven. «Et barn er født» presenteres i to versjoner: den ene på en tone fra Vigra og den andre i en mer tradisjonell melodi, men med tekst omskrevet til «Ein song er fødd».

Lutefiskhyllest

Blant de helt egne låtene finner vi blant anna de to første singlene, «Beluta Blues» og «Sju slag». Den første er en slags humoristisk hyllest til lutefisken (som slett ikke heter «Beluta» på latin, om noen skulle tro det – tittelen er rett og slett et an-be-het-else-nyord som beskriver det å være luta!). Den andre singelen handler om julekakebakeren – framstilt som broren til Inger Hagerups baker som bodde på ei lita øy – som ikke nøyer seg med bare sju sorter til jul, men skal overgå alle og går for ikke mindre enn en milliard sorter. Det ender selvsagt fatalt.

Når vi legger til at albumet også, blant anna, inneholder «Elv av is» – en versjon av Joni Mitchells udødelige klassiker «River» – og den ukrainske tradisjonelle julesangen Shchedryk, forstår man at spennvidda på det nye albumet er ganske stort.

Turneen

Årets juleturne med «Jul på sunnmørsk» starter på Cosmopolite i Oslo 13. desember. Deretter følger, dag for dag, Habitat i Trondheim, Utsikten Devold i Langevåg, Fosnavåg konserthus og, 17. desember, Sykkylven kulturhus. 19. desember får Aasentunet i Ørsta besøk, 21. desember kommer de til Ålesund og Terminalen byscene, og 22. desember avsluttes turneen på ID-huset i Brattvåg.

Albumkunsten på dobbeltalbumet er laga av kunstneren Henrik Koppen fra Volda. Foto: Illustrasjon: Henrik Koppen