Den akustiske duoen Fredag består av ålesunderen Karoline Isaksen på vokal og den ålesundsbosatte portugiseren Vasco Pinhol på klassisk gitar. De starta det musikalske samarbeidet ifjor høst, og sammen lager de sine egne versjoner av kjente og mindre kjente låter fra et vidt spekter av sjangre. Noen helt egne sanger har de også på repertoaret.

En av låtene som Fredag har jobba med, er skrevet av en av Portugals mest anerkjente og folkekjære portugisiske artister, João Gil. Vasco har laga eget gitararrangement, mens Karoline har skrevet ny tekst på ålesundsdialekt. Versjonen deres ble så godt mottatt av opphavsmannen at han inviterte dem ned til Lisboa for å framføre den på en konsert i den portugisiske hovedstadens mer enn 130 år gamle konserthus, Coliseu.

Mer enn 3000 publikummere var til stede på konserten, som markerte Gils 46 år som artist. I salen satt blant andre den portugisiske presidenten, statsministeren og kulturministeren, noe som sier litt om statusen som denne artisten og komponisten har i hjemlandet. Konserten fikk for øvrig strålende omtale i den uavhengige, portugisiske nettavisa Ineews.

– Vi er svært takknemlige for at vi fikk være med på dette. Det var en stor opplevelse, sier Karoline Isaksen og Vasco Pinhol.

Artistene og noen av de mest framstående publikummerne på den store konserten som markerte João Gils 46 år som artist: Portugals statsminister António Costa (nr. 2 fra venstre), kulturminister Pedro Adão e Silva (i midten med lys blå skjorte), president Marcelo Rebelo de Sousa (nr. 2 fra høyre), Vasco Pinhol (i midten med hvitt hår), Karoline Isaksen (til høyre for Vasco) og João Gil (til høyre for Karoline). De fleste av de andre på bildet er portugisiske musikere, sangere og komponister. Foto: privat