Neste uke er det altså klart for den andre utgava av Ålesund litteraturfestival. Den første festivalen, som ble holdt i fjor, ble ifølge arrangørene en publikumssuksess, og i år satses det minst like høyt og bredt.

Den litterære folkefesten starter med det som ganske sikkert er vår tids fremste barnebokforfatter, Maria Parr, kommer for å lese fra høytlesingsboka «Oskar og eg».

Maria Parr

Maria Parr blir også med på åpningsfesten like etter; der skal hun snakke med styreleder for Ålesund litteraturfestival (og tidligere biblioteksjef i Ålesund), Nesteren Hasani, om hvordan man kan skape leselyst. Til åpningsfesten kommer også Valldals store trompet-sønn Stian Omenås og den palestinske poeten og oversetteren Soumaya El-Sousi, som siden 2019 har bodd i Norge som Friby-forfatter.

Lovrenski og Shakar

Fjorårets purunge romankomet, Oliver Lovrenski («Da vi var yngre»), og forfatteren bak suksesstrilogien «Tante Ulrikkes vei», «Gul bok» og «De kaller meg ulven», Zeshan Shakar., skal snakke sammen om bøkene sine og om å vokse opp i utenforskap, i en samtale leda av Sunniva Relling Berg.

Eide om Fosse

Vår nyslåtte nobelprisvinner i litteratur, Jon Fosse, kommer ikke i egen person (han unngår visstnok konsekvent litteraturfestivaler), men det gjør Linda Eide med forestillinga «Jon Fosse for dumskallar». Der skal vi på en lett, lys og humoristisk måte bli bedre kjent med denne forfatteren fra Hardanger som kanskje ikke først og fremst forbindes med akkurat disse adjektivene.

Maja Lunde kommer til Ålesund litteraturfestival 2024. Foto: Pressefoto: Oda Berby

Maja Lunde

Maja Lunde, forfatteren bak den «Bienes historie», «Blå», «Przewalskis hest» og «Drømmen om et tre» (ofte omtalt som «klimakvartetten» tar turen til NTNU for å motivere og gi håp om hvordan vi kan løse klimakrisen.

Krig og språk

«Krigens språk» er tittelen på et arrangement der den ukrainske poeten, oversetteren og samfunnsforskeren Iryna Shuvalova og de norske forfatterne Kjartan Fløgstad og Simon Stranger skal snakke sammen om bøkene sine og om hva krig gjør med virkelighetsforståelsen vår.

Noriaki

Forfatteren Endre Ruset har med seg trompetist Stian Omenås og pianist Jon Balke på den lyrisk-musikalske forestillinga «Noriaki». Den er basert på Rusets diktsamling med samme navn, henta fra den japanske hopplegenden Noriaki Kasai.

Krimkveld

Krimkveld blir det også under årets litteraturfestival. Da kommer ikke mindre enn fem krimforfattere for å snakke om ulike sider av krimlitteraturen. Det hele avsluttes med krimkviss med Hans Olav Lahlum.

For og med de unge

Lørdagen starter i i barnas tegn: Da vil Jasdeep Singh Kalirai fortelle eventyr fra mange ulike land, Maja Lunde skal ha opplesning fra sine suksessrike og kritikerroste barnebøker, og den talentfulle gjengen i Fargespill vil framføre musikk og dans fra hele verden.

Sunnmøre og Romsdal

Sunnmørsforfatter Marit O. Kaldhol og romsdalsforfatter Edvard Hoem kommer for snakke både om sine egne og hverandres forfatterskap. Samtalen ledes av Mariann Schjeide.

Litterære reiser

Endre Ruset skal lede en samtale om reiser i litteraturen med forfatterne Maja Lunde, Kjartan Fløgstad og Inger Merete Hobbelstad.

Arif

Artisten Arif kommer for å forteller om oppvekstskildringa «Arif – falle på plass», som er ført i pennen av Even Vaa. Den selvbiografiske boka handler om en gutt som vokser opp på utsida av det norske samfunnet.

Poesipub

Ålesund litteraturfestival 2024 avsluttes søndag kveld med poesipub og åpen mic.

Artisten Arif kommer for å fortelle om selvbiografien «Arif – falle på plass», som handler om hans vanskelige oppvekst. Foto: Pressefoto: Niklas Sevaldsen