Gruppen Sula Vipers junior 2. (Foto: Odd Solnørdal, Sulaposten) Foto: Odd Solnørdal, Sulaposten

Danseklubben på Sula ble startet opp i 1998 som en sportsdanseklubb og var størst i Norge med over hundre par. I tiden etter oppstarten og frem til nå har klubben utvikla seg ved å finne på nye tilbud. Etter hvert satset de på freestyle og disko, i tillegg til sportsdans, og nå senest hiphop. Klubben har også tilbud om barnedans og dans for dem med spesielle behov.

Gode dansere

Leder for danseklubbkomiteen, Jorunn Standal Dyrkorn, forteller at det er veldig stort engasjement rundt klubben med foreldre som trår til med god dugnadsånd for de rundt 200 medlemmene. Nivået på danserne er også veldig høyt, noe som ble bevist under konkurransen første helga i april. – Konkurransen var street challenge, der det er litt solo hiphop, formasjoner, show, duoer og litt koreografi-dansing. Det gikk veldig bra for Sula med en del 1.-plasser, 2.-plasser og 3.-plasser. Klassene barn 1 og barn 2 blir ikke plassert, men fra junior 1, junior 2 og adult begynner de å konkurrere. Da er det åpen klasse der man ikke rangerer til landslag, og så er det ranking som er en høyere klasse igjen. Alle våre stilte i ranking, forteller hun. I tillegg til street challenge går det også an å konkurrere innen det som kalles Norwegian hiphop og battle league. – Det går mer ut på å battle mot hverandre, og har litt høyere nivå enn street challenge. Men våre har begynt å løfte seg til den ligaen også, så noen er på begge konkurransene, sier Dyrkorn.

Marisa Stokkeholm og Oliver Amdam,

Skal bli enda bedre Selv om danserne allerede innehar et høyt nivå, ønsker klubben å ta dem enda flere steg videre. For å oppnå dette har de hentet inn profesjonell hjelp fra Oslo. – Vi ser at det ofte blir en miks av trenere som kan ulike stiler og som ikke er spesielt god på én stil. Nå har vi fått inn en skikkelig hiphop-trener fordi vi så at vi hadde skikkelig stort engasjement og veldig mange flinke dansere. Derfor ville vi heve nivået deres og trengte hjelp utenfra, forklarer Dyrkorn.

Hjelpen de har fått, er kommet i form av den franske hiphop-danseren Cedric. Han forteller at han begynte med hiphop i tenårene etter å ha blitt opplært av et crew i Frankrike. Deretter begynte han å gjøre show og opptre, noe som ga han sjansen til å reise til London, Oslo og nå Ålesund.

Den franske hiphop-danseren Cedric Gervais Rit har blitt hentet inn som dansetrener av Sula danseklubb. (Foto: Kristian Moe) Foto: Kristian Moe

Trives i Norge

Videre forteller han at han kom til Norge etter å ha møtt noen nordmenn i Frankrike, og at han nå trives veldig godt her. – Jeg liker meg veldig her. Livet handler om balanse, og i hiphop handler det alltid om å bevise at du er den beste. Folkene her er mer ydmyke, og det syns jeg er en god miks med hiphop. I hiphop pusher vi personligheten til 100 prosent, men den norske kulturen er mer å være forsiktig og holde seg på jordet, så jeg liker den kombinasjonen, sier Cedric, som legger til at han elsker å være dansetrener: – De tok meg inn og omfavnet meg, og jeg har vært i stand til å dele min kunnskap med dem. Det er en veldig fin opplevelse og erfaring fordi jeg får se utviklingen til barn. Å se et barn begynne fra bunnen og vokse til å bli en fantastisk danseartist, er vakkert og veldig motiverende, sier han.

1. plass Stella Farstad og Erika Hestad Molde DK. 2. plass Kristin Drabløs Julien og Victoria Ulstad Sula DK. 3. plass Marie Baar og Kristiane Stene Sula DK.

Tilpasser treningen

Cedric trener alle aldersgrupper på Sula danseskole og tilpasser undervisningen og opp-læringen til de ulike aldersgruppene. Naturlig nok må de yngste starte i det små, mens det blir mer avansert desto eldre man er. – Når de er veldig unge, prøver jeg å kombinere leker med dansen. Jeg pleier å ha litt tid med leker, men samtidig flette inn og lære dem  noen bevegelser. Vi kaller det «drills», så det er ikke koreografi, men en serie med bevegelser som jeg lærer dem, sier Cedric om undervisningen av de yngste. – Hvordan trener du de som er litt eldre? – Når de er rundt 10-13 år begynner jeg med koreografi. Jeg bryter ned de små gruppene de har laget og får dem til å jobbe i en duo. På denne måten må de jobbe med koordinasjon, men også lære å telle og lytte til hverandre. Dersom de ikke kan å telle sammen, så kan de ikke lage en koreografi. Jeg gjør det samme med dem som er 16-18 år, men introduserer også konsepter innen dans som jeg liker, forklarer han.

Simen Gjødvad Lia fra Molde Danseklubb, Roderigue Mugeza fra Sula Danseklubb og Heike Hamar fra Molde Danseklubb.

Skal motivere  Utenom å være dansetrener på Sula danseskole, lærer Cedric bort dans på SFO. Her opplever han litt motivasjonsproblemer hos barna, men ikke etter at de melder seg på selve danseskolen. – Noen ganger vil barna bare leke, så det må jeg bare finne meg i. Men når de melder seg på og sier at de vil danse, så er de veldig motiverte. Når de kommer til oss for å danse, er det min jobb å få dem til å føle seg bra og opprettholde motivasjonen deres, poengterer Cedric.