Under pandemien var Jugendstilsenteret og Kube ett av musea som fikk statlige ekstramidler til å kjøpe inn verk av lokale og nasjonale kunstnere. En av kunstnerne som da ble innkjøpt, var av keramikeren Brit Dyrnes. Fredag åpnes en separatutstilling med den erfarne kunstneren, der de seks innkjøpte verka er satt inn i en større sammenheng.

Verka som Dyrnes nå stiller ut, fyller to store saler og fire mindre rom. Hvert av dem blir som sitt helt eget univers, forteller hun.

Et fat med et ganske så røft uttrykk, der en tydelig ser mineralkorna i glasuren. Foto: Kenneth Kamp

Fysisk og ekspressivt

Dyrnes arbeider i stor grad i et grovt og ekspressivt uttyrk. I hovedsalen i første etasje, har de mange og ganske ulike keramikk-skulpturene fått fellestittelen «Tilstand».

– Jeg jobber veldig fysisk med kunsten min og bearbeider leira med mye kraft. Det har nok noe å gjøre med at jeg bor mellom fjord og fjell i Surndala og har alle elementa, vær og vind, tett innpå meg, sier hun.

Dette verket med ulike gjenstander Brit Dyrnes har plukka med seg fra ulike steder i verden, har fått tittelen «Hva bærer jeg med meg?» Foto: Kenneth Kamp Kenneth Kmp

Variert uttrykk

Videre forteller hun at hun arbeider med ulike typer leire – fra norsk blåleire til porselensleire – og med en rekke forskjellige glasurer, som hun ofte lager selv av ulike mineraler. Dessuten brenner hun skulpturene i forskjellige ovner – elektriske eller vedfyrte – og på ulike temperaturer. Alt sammen bidrar til at skulpurene får helt ulike uttrykk.

På åpningsdagen fredag blir det vist en performance der en danser smører seg inn med flytende porselensleire og danser til «lyden av leire». Lyden er komponert av Lena Nymark fra Sula.

– Mens hun danser, kommer det til å danne seg spor av den flytende porselensleira på gulvet. Det kommer til å bli et eget kunstverk på utstillinga. Performancen vil også bli tatt opp, slik at publikum kan se den på video, opplyser Brit Dyrnes.

En collage av vær-horn og keramikk. Foto: Kenneth Kamp
I «laboratorie»-rommet kan man blant anna se ulike glasur-mineraler. Foto: Kenneth Kamp
Nærbilde av «Tilstander»-skulpuren på hovedbildet. Foto: Kenneth Kamp