Som i fjor blir årets Laavfest delt i et familieprogram på dagtid og en musikkfestival med 15-årsgrense på kveldstid. Familieprogrammet blir gratis for barn under 15, mens ungdom og voksne må skaffe seg en festivalbillett, som de også kan komme inn på kveldsprogrammet med.

– På dagtid kan ungene kose seg med ansiktsmaling, rebusløp, rytmegøy med Miki Campins, hoppeslott, bamsesykehus og maskotkonkurranse. Vi får også besøk av det nye mobile lydstudioet til Ung i Ålesund, der barn og unge kan få prøve seg på å lage musikk. På scenen blir det blant anna dans ved Sula danseklubb og drill ved Åse skolekorps – og rytmegøygjengen skal få opptre og vise det de har lært, lokker festivalsjef Inger Johanne Langeland.

Admiral P blir det store trekkplasteret for de over 15 på årets utgave av dugnadsfestivalen Laavfest. Foto: pressefoto

Den spinnville – og noen lokale

På kveldstid er det altså reggae- og hiphopartisten Admiral P, som blir den store höjdaren. Mannen bak gigantsuksessen «Spinnvill» kommer med et forrykende band i ryggen og skal i det store og hele holde en full konsert. Selv om resten av artistene som skal på scenen denne kvelden er solide og populære artister med lokal tilknytning, må de nok i stor grad anses som oppvarmere for admiralen.

Lizz, som er født på Kvamsøy og oppvokst i Trondheim, tar med seg fullt band og vil by på sin særegne sjangerblanding av andres og egne låter, som har gitt henne mange godord – og ikke minst seier i Musikkprisen 2020. Ålesunderen Sverre Eide var en populær deltaker både i Idol i 2013 og ikke minst i The Voice 2021; også han skal på Laavfest-scenen denne kvelden. Dessuten kommer MC Ørjan Liavåg og – ikke minst! – to, tre unge, lokale band.

Ålesunderen Sverre Eide var en populær deltaker både på The Voice 2021 og Idol 2013. Bildet er coverfotoet til hans første singel, «Pawn in Her Game», som han gav ut helt på tampen av mai i år. Foto: Coverfoto: Gio

Unge, men ekte artister

– Ett av banda, som består av ungdom fra 14 år og oppover, har faktisk aldri vært på scenen før de skal opptre på Laavfest! Og det er vi stolte av, for et av de viktigste formåla med Laavfest har hele tida vært at det skal være et sted der de unge kan ta steget opp på scenen. På Laavfest behandler vi alle som ekte artister; vi kjører dem rundt i VIP-bil og – kanskje aller viktigst – alle får betalt! Måten vi tar oss av de unge artistene, har vi fått veldig mye ros for, ikke minst fra foreldra, sier Inger-Johanne.

Kai Martin Kvalsund, som er bookingansvarlig for Laavfest, legger til:

– Som musiker selv mener jeg det er helt feil å la være å betale unge artister fordi det å opptre «er et springbrett videre». For det er det jo nesten alltid. Når noen legger ned tid og innsats for å gi publikum en opplevelse fra scenen, så skal de selvsagt ha betalt for det, poengterer han.

Laaver sol!

I fjor var det til sammen godt og vel 1000 mennesker som tok turen til Nedregaard på Laavfest-dagen, inkludert rundt 400 barn som kom gratis inn på familiearrangementet. De storkoste seg, forteller Inger Johanne og Kai Martin, som håper at det kommer enda litt flere på den tredje utgava av Laavfest:

– For i år har vi nemlig bestilt sol og finvær til festivaldagen 12. august!

Lizz spiller et bredt repertoar av egne og andres låter. Foto: pressefoto