Den digitale veilederen som lanseres 31. januar er utvikla av konservator for jugendstilarkitektur, Signe Elvik Svoen. Veilederen skal være tilgjengelig på nettsidene til Jugendstilsenteret & Kube og vil rette seg mot huseiere, håndverkere og andre som arbeider med eller er interessert i jugendstilarktektur.

Svoen uttaler at hun ofte får spørsmål fra personer som enten eier eller arbeider med jugendstilhus. Mange spør om det samme, samtidig som det er mange som ikke stiller de spørsmålene de burde ha stilt. Dette er bakgrunnen for at man gikk i gang med å utarbeide den digitale veilederen.

Veilederen gir informasjon og råd om jugendstilarkitektur og svarer på spørsmål som: Hva er jugendstil, og hvordan kan man kjenne den igjen? Hvilke utfordringer kan man møte i jugendstilbygninger? Og hvordan bør man gå fram for å ta best mulig vare på disse bygningene.

Jugendstilsenteret ble i 2003 oppretta som et nasjonalt kompetansesenter for jugendstil. To år seinere ble det slått sammen med Kube, det fylkeskommunale museet for samtidskunst. I dag ligger dette dobbeltmuseet under Stiftinga Viti.

Jugendstilsenteret & Kube arbeider for å spre og utvikle kunnskap om jugendstilen gjennom utstillinger, arrangement, forsking og rettledning – og nå også gjennom den digitale veilederen.

– Med vår konservator for jugendstilarkitektur i spissen har vi lagt mye arbeid i denne veilederen og gleder oss nå veldig over å kunne gjøre den tilgjengelig for publikum, sier fagdirektør for kunstavdelinga i Viti, Benedikte Holen.

Benedikte Holen er fagdirektør for kunstavdelinga i Viti. Foto: Kenneth Kamp