Den første Smuttivalen ble arrangert i 2017, og årets festival blir den fjerde. På programmet står fire gratiskonserter fordelt over tre dager.

Bookingansvarlig Arnth Blinheim skriver i en pressemelding at det alltid har vært i Smutthullets ånd å fremme lokal musikk og gi lokale band en scene å stå på. Sammen med et ønske om å gi noe tilbake til gjestene, var dette bakgrunnen for den første Smuttivalen.

Ålesunds-rock

Årets Smuttival går av stabelen siste helga i oktober. Den starter fredagen med det lokale Ålesunds-rockebandet Skapsmak. Bandet består av Audun Håberg, Amalie Haddal, Ole Bjørn Sandøy, Malin Ørsal, Jan Arild Sjøstad, Erik Krogen og Aleksander Goksøyr. Det er noen år siden sist de gav ut musikk, men de har planer om å gå i studio ganske snart.

Dans og Maiden-kavalkade

Lørdag blir det to konserter: På dagtid inviterer Håvard & Bøtteballetten til gammeldags «T-dans», og på kvelden kommer det ålesundsbaserte Iron Maiden Tributeband. Pål Silseth (vokal), Totti Fjørtoft og Stefan Olsen (gitar), Erik Krogen (bass) og Adam Suleiman (trommer) har holdt det gående helt siden 2009, da de starta med å ta utgangspunkt i Iron Maidens sju første album. De lover en to timer lang klassiker-kavalkade på Smutten denne lørdagen.

Lokal blues

Søndag er det klart for Smuttivalens siste konsert for denne gang, og da blir det lokal blues: Magnus Antonsen Bluesband spiller både egne låter og et utvalg coverlåter med dype bluesrøtter.

— Vi gleder oss stort over å kunne arrangere Smuttivalen igjen. Vi slår litt på stortromma når vi booker inn fire artister på ei helg – spesielt når det hele tilbys gratis for publikum, sier Arnth Blindheim.