Alt i alt står det hele 27 konserter og arrangement på programmet under årets utgave av Ålesund Seniorfestival. Som vanlig blir det ulike konserter på omsorgssentre, sykehjem og bokollektiv over hele kommunen. Også de populære festmiddagene med taffelmusikk blir spredt over hele stor-Ålesund.

Seniorfestivalen starter så smått med fire institusjonskonserter mandag 26. september, men den store åpningskonserten er dagen etter: Da kommer selveste Wenche Myhre til Pinsekirka – intervju med henne kan leses annetsteds i papiravisa eller på AESby.no.

Hyller Per Bolstad

Torsdag er det en helt annen type konsert: Da skal nemlig den særdeles produktive ålesundskomponisten og spelemannen Per Bolstad sr. minnes i Ålesund kirke.

– Bolstad skrev hele 604 melodier! De fleste var dansemelodier, men han skrev også mange viser – inkludert politiske nidviser der han kunne være ganske stygg mot dem han skrev om, han tonesatte noen salmer og han skrev rundt 35 seriøse konsertverk, opplyser Olav Wangensteen, som sitter i styret for Seniorfestivalen.

Det var først og fremst dansemelodiene Bolstad ble kjent for, og på dette området ble han en trendsetter. På arkiv.klassiskmusikk.com skriver Håvard Svendsrud blant anna at Bolstad blanda den norske folkemusikken med den europeiske kunstmusikken og skapte på den måten noe helt eget.

– Bolstad ble en del av norskdomsbølgen i tida etter unionsoppløsninga i 1905 og reiste mye rundt med sitt kjente Per Bolstads ensemble. Men selv om han reiste mye og var flink til å spille, så var han støtt blakk. Slåttene hans var nok også finere å lytte til enn å danse til, for de var ganske vanskelige. Det er nok grunnen til at de har vært relativt lite spilt etter at at han gikk bort, sier Wangensteen.

Ble blind

Utover 1920-tallet svikta synet gradvis for Per Bolstad, og i 1928, da han var 53 år gammel, ble han erklært blind. Etter dette fikk han hjelp av sin niese, Reidun Røssaak, til å skrive ned komposisjonene sine etter diktat. Hun var også i perioder pianist i ensemblet hans.

Per Bolstad sr. (1875-1967) var født og oppvokst i Ålesund. I tillegg til å spille og skrive musikk, malte han, særlig en del lette, humoristiske akvareller med en liten vitsetekst til. Han var også en ivrig debattant.

Bolstad var sønn av Per Mathiasen Bolstad («Gamle-Per») (1833-1919), som kom fra Stryn og også var en kjent spelemann. En av de aller mest kjente sangene til Per Bolstad sr. er en hyllest til farens hjemtrakter: «Fagre Stryn». Også sønnen til senior, Per Bolstad jr. (1899-1931), var særdeles musikalsk og ble regnet som en av landets fremste fiolinister før han gikk bort, bare 32 år gammel.

Minnekonserten for Per Bolstad sr. blir i Ålesund kirke torsdag 29. september. Håvard Svendsrud spiller trekkspill og Arne Sølvberget trakterer fela, mens Egil Røssaak (sønn av Reidun Røssaak) vil fortelle om livet og musikken til Bolstad.

Internasjonal eldredag

Av andre arrangement under seniorfestivalen kan nevnes en konsert på FNs internasjonale eldredag 1. oktober. Viggo Solum og Richard von Løwensprung kommer til rådhussalen for å framføre musikk, dikt og sang av Børli, Prøysen og Skjæraasen, mens Kurt Sagen Jazzkvartett spiller et bredt utvalg av folkelige jazzstandardlåter.

Seniorbading

Under Seniorfestivalen blir det også Senioruke på Bybadet, med eget program og redusert pris for seniorer mandag, onsdag og fredag.