Det var etter Karoline Isaksens og Vasco Pinhols konsert på Teaterfabrikken tidligere i år, som duoen Fredag, at de to og Astrid Overaa fikk lyst å gjøre noe sammen – noe koselig og stemningsfullt i mørketida.

Astrid forteller:

– Vi har jo fått laga til et lite bibliotek i det vi kaller for Mellomrommet her på Teaterfabrikken. Der kan folk komme og ta med seg bøker eller sette igjen bøker, akkurat som de vil. Vi har hatt tanker om å bruke det til et slags bokbad med ulike forfattere. Så langt har vi ikke kommet ennå, men i mellomtida har vi lyst å gjøre noe trivelig der.

Kakao med og uten

Videre opplyser hun at de tenkte på å kalle konseptet for «godnatthistorier med nogo attåt», men endte opp med «Ord og Tona i Mørketia».

– Det blir kakao – med eller uten noe sterkt i –, vakker musikk, historier og i det helte tatt god høststemning, legger hun til.

Skåber-historier

Planen er at det skal bli flere slike kvelder, med ulike historier og sanger. I desember blir det i alle fall en juleutgave, men denne første gangen, onsdag 9. november, har Astrid valgt å lese noen historier fra Linn Skåbers trilogi «Til ungdommen», «Til de voksne» og «Til oss fra de eldste».

– Linn skriver helt fantastisk! Historiene er fiksjon, men de er inspirert av samtaler som hun har hatt med ungdom, voksne og eldre mennesker, sier Astrid.

Fredag på onsdag

Mens Astrid leser, vil Vasco legge til stemningsfull bakgrunnsmusikk med gitaren sin, og mellom historiene får vi høre låter ved duoen Fredag, altså Vasco på klassisk gitar og Karoline på vokal. De framfører mest klassiske pop-viser i egen, akustisk tapning, men også portugisiske viser oversatt til norsk og egne låter.

– Akkurat nå holder jeg på å oversette en ny portugisisk sang. Når vi har konsert, prøver vi alltid å ha med en ny låt; det gir oss litt ekstra energi på scenen! røper Karoline.

På alle måter blir det en kveld for de fine historiene – også i musikken:

– All musikk og sang kommer ut av menneskets behov for å fortelle historier. Det handler om å dele opplevelser og det som er menneskelig, poengterer Vasco.

Lumumba

I biblioteket er det plass til rundt 50 publikummere, så det blir en eksklusiv kveld i høstmørket. Astrid lover høy kosefaktor med gode sofaer, tepper og mulighet til å kjøpe kakao – med eller uten «nogo attåt»:

– Jeg kan anbefale lumumba, som jeg lærte å lage da jeg var ung: Det er kakao med cognac og en liten kremtopp – helt nydelig i høstmørket!

Karoline lyser opp:

– Lumumba?! Kanskje det er dét vi skal kalle oss, Vasco? Til nå har vi jo ikke visst hva vi skal kalle oss, og så har det bare blitt Fredag …