– Akkurat nå driver barn over hele verden og øver på denne sangen som elevene på Valderøya barneskole har laga, sier Runa Godø Sæther, som er faglig ansvarlig for prosjektet i Giske kommune.

Runa forteller at Global Science Opera (GSO) er et verdensomspennende prosjekt som dreier seg om at elever får lære realfag gjennom kreative prosesser som sang og tegning. Sluttresultatet er en global forestilling som strømmes på internett. I år blir det også en lokal (fysisk) forestilling med alle elevene i Giske kommune.

Universet som tema

Valderøy barneskole har vært med på GSO i fem år, og i år fikk skolen altså oppdraget med å lage tittellåten til årets realfagtema: «Unfold the Universe». Det syntes de var så stas at de inviterte med seg alle de andre barneskolene i Giske kommune til å lage en egen, lokal utgave av GSO: Giske Science Opera (GISO).

Denne uka har elevene prosjektuke med festivaldag på torsdag. Da kommer elevene fra alle skolene sammen for å vise både musikkteaterstykket og alt det andre kreative de har laga i forbindelse med prosjektet denne høsten.

Kreative prosesser

Selv ble Runa kjent med GSO i forbindelse med at hun tok en mastergrad i kreative fag og læreprosesser. Instituttlederen, som var med å organisere flere store, globale prosjekter, introduserte henne for GSO, som ble omtalt som et av de største, kreative forskningsprosjektene i verden.

– Hvert år er det et nytt realfagstema som elevene får bli kjent med gjennom ulike kreative prosesser, fra bretting av papirfly til sang og dans. I år har de blant anna laga planeter i pappmasjé, aliens og romskip. Og så har de hatt besøk av den amerikanske gospelartisten Zeke Locke, noe som har vært veldig populært.

Alle har bidratt

– Zeke Locke var på Valderøya i 2020 i forbindelse med et korprosjekt. Han stakk da innom barneskolen og sang noen sanger og fikk enorm respons fra elevene. Det var også da han ble kjent med Global Science Opera, og i fjor var det han som skrev tittellåten, forteller Runa.

Til musikkteater-forestillinga har absolutt alle elevene ved barneskolene i Giske bidratt:

– Det er selvsagt ikke alle som vil stå på scenen, men det er mange andre oppgaver som har vært like viktige, som for eksempel å lage kulissene. Alle elevene har vært like viktige og bidratt på en eller annen måte, sier Runa Godø Sæther.

Storkonsert lørdag

Utenom selve GISO-prosjektet har alle elevene også blitt invitert med for å framføre «Unfold the Universe» på en åpen konsert på lørdag. Rundt hundre elever har takka ja til å være med. I tillegg vil publikum også få høre Aalesund Gospelkor, Giske Blandakor, Taretausene og Damekoret A’Cappella – og ikke minst Zeke Locke. Konserten holdes på Valderøy barneskole.

Det er Giske blandakor som står som arrangør for konserten, mens Giske kommune står bak selve GISO-prosjektet.

Å lage planeter i pappmasjé har vært en av de kreative oppgavene som har bidratt til å lære elevene om universet. Foto: privat