«Lykken er å la det swinge» er den treffende tittelen på showet som Hanne Krogh nå tar med seg rundt i hele landet. Hun fikk sitt store gjennombrudd bare 15 år gammel, da hun sang «Lykken er» i den norske Melodi Grand Prix-finalen. Og 15 år seinere sprengte hun og Elisabeth Andreassen grenser da Bobbysocks lot det swinge helt til topps i den internasjonale eurovisjonsfinalen – for aller første gang for Norge.

Ålesunds-silda

Hanne gleder seg til å synge i Ålesund, for det er en by hun har et svært godt forhold til, forteller hun.

– Den kjære svigerdatteren min, Cecilie Krogh, som er frisør og skjønnhetsekspert, kommer fra Ålesund. Henne har jeg bare godt å si om – ja, bortsett fra at hun er unødvendig pen, da, utbryter hun lattermildt.

Etter Grand Prix-suksessen med Bobbysocks ble Hanne til og med beæra med hedersprisen Ålesunds-silda:

– Jeg husker ikke helt begrunnelsen; livet har gått så fort at jeg nesten ikke har fått rukket å trykke på save-knappen. Men det hadde helt sikkert noe å gjøre med at Elisabeth er sykkylving, sier hun og lar latteren trille på ny.

Som et sjampanjeparty

Stort sett, forteller Hanne, har hun alltid vært mest opptatt av å se framover. Nå har imidlertid karrieren vart så lenge og vært så innholdsrik at hun syntes det var på tide å sy sammen et show som oppsummerer litt av alt hun har vært med på.

– Dette showet er noe av det aller morsomste jeg har vært med på! Det blir en form for historiefortelling som viser litt av alt jeg har gjort – det er veldig sammensatt og fullt av energi! Og så har jeg med utrolig flinke folk på scenen, og det er veldig bra musikalske arrangement. Det hele er som et gledesfylt sjampanjeparty! – litt mer rampete enn slik folk kjenner meg gjennom de årlige julekonsertene mine. Men det er selvsagt også noen rolige passasjer, for ellers hadde det jo ikke vært mitt show, poengterer hun.

Hanne Krogh fikk sitt gjennombrudd bare 15 år gammel med Melodi Grand Prix-bidraget «Lykken er». Foto: Arne Brimi

De viktige sangene

En av de rolige sangene hun har med, og som hun selv er veldig glad i, er «Levende lys», med tekst av Dag Frøland. Den spilte hun inn første gang i 1982, men nylig gav hun den ut på nytt, i nytt arrangement:

– «Levende lys» handler om usikkerheten i Europa og har fått en helt ny aktualitet nå, dessverre, sier hun.

En annen sang som betyr mye for henne, og som har fulgt henne i nesten hele karrieren, er «Høstvise» – for mange sikkert best kjent som «Skynd deg å elske». Originalteksten er skrevet av «mummi-mor» Tove Jansson, og Hanne skrev norsk tekst til den allerede da hun var 22:

– Jeg husker at Odd Grythe sa til meg den gangen at jeg var for ung til å synge den. Det forstod jeg ikke da, men etter hvert som jeg har blitt voksen, har jeg skjønt hva han mente. Nå forstår jeg bedre hva sangen handler om og kan formidle det på en annen måte. På mange måter har «Høstvise» blitt min livshistorie, og særlig viktig har den blitt for meg etter at min gode venn og produsent helt fra jeg var 15 år, Ole Vidar Lien, gikk bort tidligere i år, forteller Hanne.

Bobbysocks

Selvsagt har det også blitt plass til en egen Bobbysocks-avdeling underveis i showet – men det blir litt annerledes enn da hun var i tospann med «Bettan»:

– Det går ikke an å erstatte Elisabeth med bare ett menneske, så jeg har med meg to – nei, tre! – erstattere for henne!

Noen låter fra «Hver gang vi møtes» får publikum også høre, blant anna «Vakker når du sover» og en sang hun stadig får mange henvendelser om fra folk: «Alt du har», hennes versjon av Maria Menas «All This Time». Passasjer med kystkultur og barnesanger har det også blitt plass til, men først og fremst vil Hanne få fram at det det er et fartsfylt og morsomt show hun inviterer til denne gangen.

Kaster maska på scenen

Fra den lange og rikholdige karrieren hennes, synes Hanne det er vanskelig å trekke fram høydepunkter:

– Jeg synes alt har vært veldig morsomt! Mange artister sier at de tar på seg en maske når de går på scenen, men for meg er det der jeg kaster maska. På scenen kan jeg virkelig være meg selv. Dessuten har det vært viktig for meg at alle prosjektene mine har vært mine, og at jeg hele tida har gjort nye ting.

Om tittelen på showet som hun nå turnerer med, forteller hun at hun til å begynne med var litt skeptisk til å kalle det for «Lykken er å la det swinge». Men i løpet av koronatida har hun kommet fram til at det er noe veldig sant i den tittelen:

– Det er viktig å la det swinge litt, for bare gjennom glede og kjærlighet kan vi hente styrke til å møte alvoret, sier Hanne Krogh.

Bobbysocks har fått sin egen avdeling i showet. Foto: presse