Wenche Myhre gleder seg til å holde den offisielle åpningskonserten for årets utgave av Ålesund Seniorfestival:

– Vi har prøvd å få til dette før, og jeg er veldig glad for at vi fikk det til i år. Jeg er på turné for tida, og det passa å ta en tur innom Ålesund – det blir koselig! Ålesund er en av favorittbyene mine, og jeg gleder meg veldig, sier hun til Nytt i Uka og AESby.no.

Ålesunds-ambassadør

Wenche Myhre er faktisk Ålesunds-ambassadør, en æresutnevnelse hun fikk tilbake i 1984. Bakgrunnen var en norgesturné og en stor TV-produksjon året før:

– Vi spilte i Ålesund på vår store turné, Wenche on Tour, i 1983. Der ble det gjort en del filmopptak, blant anna med helikopter over øyene, som vi brukte i den store TV-produksjonen «Wencke auf Nord-Wegen», som ble en stor suksess i Europa, og særlig i Tyskland, Østerrike og Sveits. Det ble sagt at filmen førte til en økning i turismen til Norge året etter, og særlig til Ålesund, som ble sterkt profilert. Det førte til at jeg ble utnevnt til Ålesunds-ambassadør, minnes hun.

Seksogseksti pluss

Wenche forteller videre at da hun dro ut på Wenche on Tour hadde hun nylig sluppet de to storslagerne sine «66 år» (bedre kjent som «Når jeg blir seksogseksti») og «Vi lever». Det førte til at hun ble mottatt med fulle hus og stormende jubel.

– Den gangen føltes det jo kjempelenge til jeg skulle bli 66 … Jeg hadde nettopp fått det yngste barnet mitt og hadde med meg alle fire på turné, så det å bli 66 var ikke noe jeg tenkte på da. Seinere har det vært veldig kjekt å kunne synge den både på 66-turneen og nå på 75-turneen min.

Om livet etter 66 forteller Wenche at det har vært helt fantastisk – trass i at hun var alvorlig syk i en periode for rundt ti år siden:

– Det ble et lite opphold i karrieren da jeg fikk brystkreft. Jeg har jo alltid vært en optimist, men da var det en periode der jeg ikke følte meg så sprek. Heldigvis har vi flinke leger her i landet, og det gikk bra med meg. Etter at jeg ble frisk igjen, begynte jeg også å trene, og jeg skjerpa kostholdet mitt. Det gav meg ny kraft.

Bare favoritter

På spørsmål om hun selv har en favorittlåt, svarer Wenche at det har hun ikke – og ikke har hun noen sang hun er lei av, heller:

– Jeg har så mange favoritter … For meg har det vært en befrielse at jeg aldri har blitt satt i noen bås. Helt fra jeg var lita jente, var drømmen å bli en entertainer og synge sanger som folk ville høre. Seinere, da jeg var 20, sa jeg at vi kvinner blomstrer ikke før vi er 40 – og det viste seg å stemme! «Vi lever» er en sang som har vært med meg lenge, men den vokser med meg, og den vokser med publikum. Jeg uttrykker den på en helt annen måte i dag enn for 40 år siden, og dermed blir jeg ikke lei den, forklarer hun.

«Die Wencke»

Samme hvor stor Wenche Myhre har vært og er her hjemme, så har hun vært enda større i Tyskland. Ikke minst i de åra det var relativt stille rundt henne her i Norge, raste den tyske «Die Wencke»-feberen – og det gjør den i stor grad fortsatt. Nylig gjorde tysk TV live-opptak av Wenche foran elleville 6 000 mennesker:

– Det var kjempestemning, og publikum sang med på alle hitsene mine! Jeg har alltid hatt en stor kjærlighet til yrket mitt, og min lidenskap har alltid vært å glede publikum og ta imot feedbacken deres. Det gir meg energi, og jeg retter meg opp i ryggen!

Angrer intet

Er det så noe Wenche kunne tenkt seg å gjøre annerledes, om hun fikk begynne karrieren på ny?

– Nei, «Je ne regrette rien», som Édith Piaf sang – jeg angrer ikke på noe. Jeg tenker bare på de gode minnene og er hele tida opptatt av å se framover. Det tror jeg har vært sunt for meg, sier hun.

Med fullt band

Til Pinsekirka tirsdag 27. september (på dagtid) kommer Wenche Myhre med fullt band. Dessuten skal hun ha med seg tre lokale korister på scenen:

– Det er jo så mange flinke sangere på Sunnmøre, så det kommer til å bli veldig kjekt. Allerede dagen etter skal jeg være tilbake i Oslo og opptre på Chat Noir, men vi skal virkelig kose oss den stunden vi er i Ålesund, forteller Wenche Myhre.