– Det er mest voksne som blir skremt når de ser bildene, mens ungene blir fascinert. Håpet er likevel at de voksne ikke viderefører sin egen frykt til barn, men heller gir næring til barnas naturlige nysgjerrighet, sier Jannicke Wiik-Nielsen.

«Tett på livet i vann» er Jannickes andre foto- og faktabok om noen av de aller minste skapningene rundt oss. I den første boka holdt hun seg på land; nå har hun tatt turen til fjæra, havet og innsjøene.

– Også i denne boken har jeg fått hjelp av mange til å samle inn dyrene som er fotografert. Pungreka og strandkrabba er samlet inn på Emblemssanden av tantebarna mine, Iver (14), Ingrid (12) og Johanne Wiik (5), forteller hun.

Pungreke fra Emblemssanden, samla av Ingrid Wiik (12). Pungreka er et vanlig dyr i fjæra, men den gjemmer seg mellom steiner, tang og tare og er ikke så lett å oppdage.Den Foto: Jannicke Wiik-Nielsen

Hundre tusen ganger forstørret

Fotografiene i boka er tatt gjennom elektronmikroskop, som kan forstørre langt mer enn et vanlig mikroskop – opptil flere hundre tusen ganger. For å få skarpe bilder, må hun imidlertid bruke en teknikk som gjør at hun ser og fotograferer dyra i sort/hvitt. Derfor har hun fargelagt bildene, slik at detaljene kommer tydeligere fram.

– Fargene på detaljene på de minste dyra er i stor grad fantasi, siden det ikke er mulig å se de virkelige fargene i elektronmikroskopet med den teknikken jeg bruker, forklarer hun.

Strandkrabbe fra Emblemssanden, samla av Johanne Wiik (5). Dette er den vanligste krabba i den norske fjæra. Krabbeklørne har hår som den lukter og smaker med, og som den bruker både til å finne mat og lukte seg fram til en partner. Strandkrabba på bildet er ung og i virkeligheten ikke større enn en ert (forstørra 60 ganger). Foto: Jannicke Wiik-Nielsen

Forsker

Jannicke bor og jobber i Oslo, og i det daglige forsker hun ved Veterinærinstituttet. I 2015 begynte hun å fotografere amøber (en type encella organismer) i elektronmikroskop. Etter hvert gjorde hun det samme med ulike parasitter, og hun forstod at hun kunne gjøre noe mer ut av det hun så.

– Jeg søkte arbeidsgiveren min om midler til å utvikle teknikken videre. Resultatet ble blant anna en stor utstilling på Rådhusplassen i Oslo, der jeg viste fram bilder av insekter som var forstørra så mye at de var større enn oss mennesker!

Bildene fra utstillinga gikk deretter rundt på en liten norgesturné (men i Ålesund, Jannickes hjemby, har de enda ikke blitt vist).

Eremittkreps, forstørra 160 ganger. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen

Internasjonal oppmerksomhet

Jannicke hadde også lagt ut noen bilder på Instagram, der ble de oppdaga av Science Photo Library, et bildebyrå som er spesialisert på vitenskapelige bilder. De kontakta henne for å gjøre en avtale om å gjøre bildene hennes tilgjengelig i databasen deres. Det har bidratt til at de har blitt lagt merke til også internasjonalt. National Geographic har intervjua henne og bruker flere av fotografia hennes, og hun har også vært representert på vitenskapelige fotoutstillinger i blant anna New York, London og København.

Det er Jannicke som har stått for både bilder og tekst i «Tett på livet i vann», men for å gjøre boka mest mulig faglig korrekt og samtidig lett tilgjengelig for barn, har hun hatt med seg to medforfattere under arbeidet med boka: biologiprofessor og fagbokforfatter Dag O. Hessen og barnebokforfatter Lene Renslebråten.

Blir mer «Tett på»

– At boka mi har blitt nominert til Brageprisen er en virkelig stor anerkjennelse og lønn for strevet, sier Jannicke Wiik-Nielsen, som planlegger flere bøker i «Tett på»-serien:

– Den neste boka blir «Tett på mennesket». Det er fortsatt litt hemmelig hva den skal handle om, men den blir like tett på som de andre bøkene, legger hun til.

Jannicke ved pulten sin på Veterinærinstituttet. Foto: privat: Jo Straube