Annethvert år setter musikk-, dans- og dramaelevene på andre- og tredjeåret ved Ålesund videregående skole – avdeling Fagerlia opp en musikal. I år har valget falt på «Legally Blonde». Regissør Eldrid Schrøder Kvalvik beskriver den slik:

– Det er en ganske kjent musikal som har vært satt opp både på Broadway og West End. Historia starta som ei bok, så ble det en film og til slutt et musikal-manus. Hovedpersonene er Elle og Warner, som i begynnelsen er et vellykka og populært par, helt til Warner gjør det slutt. Warner har nemlig kommet inn på jusstudiet, og da synes både han selv og familien hans at han må ha en mer seriøs kjæreste enn ensom bare er dum og blond og pen og går på mote- og designskole.

Noen av de tolv danseelevene på tredjetrinnet øver på en av dansene til musikalen. De forteller at det vanskeligste har vært å lage koreografien – og å danse med høye hæler! Foto: Kenneth Kamp

Morsom, men med livsvisdom

Videre forteller hun at Elle er så bestemt på å vinne Warner tilbake at hun går inn for å komme inn på jusstudiene selv – og klarer det! Hvordan det så går videre, ønsker ikke Eldrid å avsløre:

– «Legally Blonde» er først og fremst en morsom musikal, og det er noe jeg synes vi trenger i disse tider. Men samtidig er det også mange la med alvor: Elle lærer for eksempel å være tro mot seg selv, og de lærer begge at man ikke skal dømme folk etter utseende eller gruppetilhørighet. Det viser seg også at Elle har blitt utsatt for maktovergrep, og det er noen menn som oppfører seg veldig #Metoo-aktig, selv om historia er skrevet mange år før #Metoo, forteller hun.

– Gjenkjennelig

Handlinga foregår på prestisjeuniversitet Harvard i USA tidlig på 2000-tallet. Likevel er det ikke så vanskelig for norsk ungdom på videregående skole i dag å identifisere seg med handlinga, mener Noa Løvdal, som er dramaelev på tredjeåret og spiller Warner i halvparten av oppsetninga.

– Vi er nok litt mer livlige enn de litt formelle Harvard-studentene, og vi er noen år yngre, men det er mye som er gjenkjennelig. Det er et veldig godt skrevet manus, og jeg liker at man både kan se stykket helt overflatisk, som en morsom musikal, samtidig som det også er mange dype fortellinger der. Vi får vise noe som er gøy, samtidig som vi får fram et viktig budskap, sier han.

Danseelever på andre trinn. Vanligvis er de åtte, men denne dagen var det litt frafall etter at de hadde hatt skoleforestilling dagen før. Foto: Kenneth Kamp

– Romantisk klumsete

På spørsmål om hva han liker best med karakteren sin og hva som er det mest utfordrende med å spille Warner, svarer Noa dette:

– Det jeg liker best med Warner, er nok at han er litt klumsete og dum når det kommer til romantikk, både overfor Elle og den nye kjæresten sin. Når det gjelder det som er mest utfordrende, tror jeg det må være en sang begynnelsen i stykket: Der sliter jeg litt med ikke å dra den helt ut, men heller holde igjen for å få fram den seriøsiteten som Warner har med seg hjemmefra.

Sara Vikestrand, som er musikkelev på tredjeåret, har rolla som Elle i samme delen av stykket som Noa spiller Warner:

– Det vanskeligste med å spille Elle er nok at hun som synger rolla originalt, har et veldig stort register – i tillegg til at det er mye tekst. Jeg har sunget en del musikalsanger tidligere, men det er veldig kjekt å lære mer om dramaperspektivet i en musikal, sier Sara.

«Legally Blonde» settes opp på Parken kulturhus i februar.