Det var ikke reint lite ekstraarbeid Ken André Ottosen skaffa seg selv da han lova at hvert eneste BAdesKen-show skal være nytt og lokalt tilpassa der han opptrer. Men han holder ord, og onsdag 2. desember kan ålesundere og sunnmøringer som tar turen innom Parken kulturhus få oppleve et helt eget show som ingen andre noensinne vil få se.

– Norge er et land med ekstremt mange lokalaviser, og Sunnmøre er en av regionene der det er aller flest, så det er mye stoff å ta av. Jeg setter meg godt inn i de lokale forholda, og i showet kommer jeg blant anna til å bekrefte og avkrefte noen myter om Ålesund og sunnmøringer – og da kommer jeg altså til å gå mye dypere i det enn til det som har med gjerrighet å gjøre, sier Ken André.

Stolte lokalavislesere

Det er seks år siden BAdesKen fikk den forma den nå har på Instagram. Kontoen ble raskt en gigantsuksess og har i dag 335 000 følgere. Er det ei sak som virkelig tar av, blir den fort delt til over en million mennesker.

Det å finne sin egen lokalavis på instagramkontoen, er et stolt øyeblikk for mange; det kommer tydelig fram i kommentarfeltene. Stoltheten er ikke mindre i redaksjonene, og Ken vet at det er en del lokalaviser som har det som uttalt målsetting å komme på BAdesKen noen ganger i året.

Suksessoppskrifta er å vise fram rare, nære og sære saker fra det norske lokalavismangfoldet – med en god dose kjærlighet til fenomenet i bunn. Hver eneste dag får Ken inn over tusen tips, for rundt omkring i hele landet sitter mennesker med sine elskede lokalaviser og tipser BAdesKen når de finner noe pussig som de tror flere vil ha glede av å få med seg. Men det er mye som ikke er egna til landsomfattende harselering, forteller Ken, så det må gjøres en grundig jobb med å sile ut det som er morsomt og rart, men som ikke gjør narr av eller henger ut noen på en ondsinna måte.

Norske – og andre – tilstander

Midt oppi alle morsomhetene er det også viktig med litt alvor, mener Ken. Innimellom, når det norske klagekoret blir i overkant trangsynt og selvsentrert, publiserer han gjerne en post der han sammenligner «norske tilstander» (typisk ei sak om noen som er oppbragt over en eller annen bagatell) med for eksempel «syriske tilstander» eller «ukrainske tilstander» (der bekymringene er av en helt annen orden).

– Dersom det bare er humor uten noe som helst alvor, blir det bare plumpt. På BAdesKen er 95 prosent av postene bare til å le av, men jeg bruker fem prosent til å minne folk på at vi faktisk bor i verdens beste land. Slik gjør jeg det på showa mine også – det skal ikke bare være morsomt, sier Ken.

Tilsvarende mener han at avisene heller ikke skal være bare alvor:

– Norske avisredaksjoner glemmer å la leserne få gå gjennom hele følelsesregisteret når de leser papiravisa. Jeg mener at når man har lest ei avis, skal man både ha blitt lei seg, overraska og glad, man skal ha kjent på sorg og sinne – og ikke minst skal man ha ledd! poengterer mannen som blant anna har skrevet for Nytt på Nytt og vært ansvarlig for VGs humorspalte, «Vredens Gnag».

Journalist og redaktør

Den erfarne journalisten og redaktøren var desksjef og nyhetsredaktør for BA (Bergensavisen), kjent for sine til tider svært så tabloide forsider, da han starta BAdesKen. Siden ble han vaktsjef i VG, men i sommer sa han opp for å gjøre BAdesKen til fulltidsjobb.

– Da jeg begynte med dette, hadde jeg aldri sett for meg at jeg skulle drive med det på heltid, men slik har det altså blitt, humrer han.

– Et ordentlig show

Ken har både skrevet bøker og holdt underholdende foredrag basert på BAdesKen, og nå har det også blitt et fullverdig show – som han attpåtil framfører i ny og tilpassa utgava på hvert eneste sted han opptrer.

– Det starta i fjor med at jeg ble invitert til Levanger for å «underholde i en time». Det var mye mer enn de 20-25 minutta jeg var vant til å bruke på bedriftsfester og konferanser, men jeg tenkte at jeg fikk prøve å skrive et ordentlig show. Så ble det veldig godt mottatt, og nå reiser jeg altså landet rundt, forteller han.

Ken poengterer at det ikke er noe slags lysbildeforedrag han reiser rundt med, men et ordentlig show. Så sikker er han på at publikum vil kose seg og le, at han selger billetter med lattergaranti:

– Viss det er noen som ser showet mitt uten å trekke på smilebåndet en eneste gang, så er det bare å komme til meg etterpå, så skal de få pengene tilbake!