Utstillinga «Karbonlagring» er den tredje i en serie der fem grafikkverksteder utforsker grunnstoffet karbon. Forrige utstilling, «Karbonfangst», ble vist på Mottaket i Ålesund i fjor vår.

Det var Kunstkvarteret trykk i Lofoten som i 2019 tok initiativ til det femårige prosjektet «Trykk i sanntid», som er et samarbeid mellom fem grafikkverksted og ulike kunstnere langs kysten, fra Stavanger i sør til Snefjord i nord. Ett av grafikkverkstedene som er med, er Aggregat, kunstnerfellesskapet står bak prosjektet og visningsrommet «Mottaket» i Nedre Strandgate.

Hver av de fem delene av prosjektet tar for seg en side ved grunnstoffet karbon og starter med at kunstnere samler seg på ulike trykkeverksteder på årets lyseste dag for å lage en porteføljeboks. Hver av porteføljene blir så utgangspunkt både for utstillinger og ei bok.

At det nettopp er karbon kunstnerne fordyper seg i i dette prosjektet, har å gjøre med hvor viktig karbonet er både for livet på jorden og for nettopp trykkekunsten.

Den første delen av prosjektet «Trykk i sanntid» var «Karbonavtrykk», og nå er det altså klart for «Karbonlagring». Den neste delen blir «Karbonsyklus», før det hele avsluttes med «Karbonpuls».

Det er ulike grafikkverksteder og kunstnere som er med på de ulike delene av «Trykk i sanntid». På «Karbonlagring» er det med fem kunstnere fra Aggregat. Utstillinga kan ses fram til 11. februar på Galleri Norske Grafikere i Oslo.

«Karbonlagring» (2023) presentert som bokrull på veggen og «Karbonfangst» (2022) presentert som portefølje i treboks på bordet. Foto: pressefoto