– Vi har latt oss inspirere av amerikansk kultur, og der er det så mye å ta av! Dermed var det enkelt å finne koreografier som passa. Forestillinga er delt inn i seksjoner som Hollywood, de store amerikanske musikalene, high school og «Take it to the streets; det siste er en hip hop-koreografi med litt tøffe bevegelser. Og så har vi med repertoar fra de store amerikanske ballettkompaniene, forteller Rachel Mills.

Rachel har vært leder og danselærer på Ballettskolen i godt og vel 20 år, så hun har losa ganske mange elever gjennom høstforestillinga gjennom åra. Og årets forestilling vil bli fullt på høyde med de foregående:

Storsatsing neste år

– Ja, det blir en stor forestilling igjen, der vi gjør det vi er gode på: nemlig å vise fram alt elevene kan. Vi har også så vidt begynt å jobbe fram mot et ordentlig storprosjekt neste år, da vi skal samarbeide med Ålesund symfoniorkester og vise den helaftens balletten «Don Quixote». Det blir noen små smakebiter derfra allerede nå, lover hun.

Ballettskolen har samarbeida med symfoniorkesteret flere ganger før, blant anna på Tornerose i 2017 og Nøtteknekkeren i 2012. Det blir altså noen år mellom hver gang:

– Å sette opp en helaftens ballett er krevende, og det koster litt, blant anna i form av kostymer. Til «Don Quixote» skal vi også kjøpe inn nye dansematter, så derfor bruker vi noen år der vi sparer opp litt penger mellom hver gang vi har en slik storsatsing, forklarer Rachel.

Emily Drotningsvik, Yaalinee Karthikeyan og Eve Wågsholm i et hiphop-nummer. Foto: Rachel Mills

Fra 4 til 75 år

«Den amerikanske drømmen» blir vist på Parken kulturhus torsdag 23. og fredag 24. november. Til sammen er det 240 barn som skal på scenen, men siden flere elever danser mer enn én stilart, er antallet danseroller så mange som 422. De yngste danserne er fire-fem år, mens den eldste er 75!

– De aller yngste er fordelt på to grupper som danser en dag hver, men ellers er alle elevene med på begge forestillingene. Alle sammen er så flinke, og de vokser for hver gang de er med på en forestilling. Noe av det fineste med ballettskolen, er at alle kan være med, og vi har et veldig åpent og fint miljø. Dans er jo også veldig fin trening, både når det gjelder styrke, utholdenhet og koordinasjon, sier Rachel Mills.

14–15-åringer som øver på sitt klassisk ballett-nummer. Foto: Kenneth Kamp
Disse seks jentene danser alle hip hop, men flere av dem danser også andre stilarter – både jazz, klassisk og moderne. – Vi elsker å danse, bevege oss og tulle litt, og vi gleder oss veldig til å framføre de nye dansene vi har lært. Miljøet her er veldig bra, og vi har det ordentlig gøy sammen! Og så er lærerne veldig hyggelige og flinke, sier de entusiastisk: Fra venstre: Emma Rose (13 år, har dansa siden hun var to år, begynte med klassisk som femåring, men nå danser hun hip hop og moderne), Rugile (12 år, begynte da hun var sju, danser hip hop og jazz), Kamilla (12 år, begynte som femåring, danser ballett og hip hop), Amanda (13 år, begynte da hun var fem-seks år, danser hip-hop og jazz), Siri (13 år, begynte da hun var rundt åtte, danser jazz og hip hop og Maria (14 år, har dansa siden hun var ti år, begynte med hip hop og danser nå også jazz). Foto: Kenneth Kamp
Hiphopgruppe, 12–14 år. Foto: Kenneth Kamp
Tre av stepp-jentene: Amalie (18 år, har dansa i 15 år), Ea (16 år, har dansa stepp i tre år) og Ingebjørg (18 år, har dansa i 15 år; stepp i ti år). De forteller at det kjekkeste med å danse stepp, er å utfordre seg selv, høre på musikken og lage nye danserytmer til den. Foto: Kenneth Kamp
Rachel Mills (t.v.) har vært lærer ved Ålesund ballettskole i over 20 år og leder i 19 av dem. Hun underviser i stepp, moderne og klassisk. Nadhira Vonstad har bare noen få års kortere fartstid på ballettskolen; hun er lærer i jazz, moderne og klassisk. De to andre lærerne ved ballettskolen er Carola Teti og Steinar Bjørlykhaug. Foto: Kenneth Kamp
Den dansende, amerikanske gudinna som er brukt på plakaten for forestillinga, er laga av Hanne Moxness, som er elev ved kunstavdelinga til Ålesund kulturskole. Foto: Illustrasjon: Ålesund kulturskole