Castro kom til Norge fra Chile da han var 5 år med en stor interesse for musikk. Når han var hjemme i leiligheta si brukte han mye av tida på å se TV, spesielt musikk-kanalen MTV. I en alder av 7 år kom han over en Snoop Dogg-video og ble bitt av hip hop-basillen med en gang.

– Jeg kom bare inn i det og begynte å høre på mye hip hop. Jeg elska musikken, følelsene og rytmen. Musikk har alltid betydd mye for meg, men hip hop-sjangeren talte mer til meg enn noen annen sjanger, og jeg har tatt vare på den siden, forteller han. Som 13-åring skrev Castro sin første rap-tekst og derav kom også drømmen om å bli rapper. På veien mot drømmen har han møtt flere utfordringer og tøffe valg. Likevel endte det godt for Castro, som har fått en karriere innen musikken som artist, manager og produsent.

I 2010 kom han derimot til et veivalg i livet og karrieren:

Samfunnsengasjement

På den tida bodde Castro i et nabolag i Groruddalen i Oslo, og ble vitne til at nabolaget også tok et veivalg. Ungdomstilbud og fritidsklubber for ungdom ble lagt ned, og utsmykning av nabolaget ble prioritert. Det fikk rapperen til å tenke annerledes, og tilbake til sin egen ungdomstid og hva hans sosiale krets trengte da. Han fikk et større samfunnsengasjement og begynte å forstå forebyggende arbeid. Samtidig så Castro den samme problematikken som da han selv var ungdom og bestemte seg for å gjøre noe med det.

– Jeg starta en prosess om å få et studio i nabolaget mitt hvor ungdom kunne lage musikk og jeg kunne gi dem min kunnskap og veiledning. Den prosessen tok cirka ett år, men det var starten på prosjektet Hip Hop 101. Det kom av interessen min for hip hop, men også som en løsning på en problematikk jeg selv opplevde som ungdom, og et svar på en tid der ingen gjorde noe. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre det selv, forklarer han.

Derfra har Hip Hop 101 vokst seg større og større, og i dag finnes det studioer i forskjellige ungdomshus og møteplasser i Oslo-området. I de siste årene har prosjektet også gått inn i et samarbeid med Røde Kors med studioer rundt om på flere Fellesverk som kan benyttes gratis av alle interesserte.

Obioma Joy Agu var en av ungdommene som øvde i studioet på Fellesverket Dragen da Nytt i Uka var innom. Foto: Kristian Moe

– Jeg har studio på Fellesverket Sentrum i Oslo og Fellesverket Sandvika i Bærum. Vi skal bygge et nytt studio på Fellesverket Mortensrud og jeg er på hyppig besøk her på Fellesverket Dragen i Ålesund, sier Castro.

– Hvordan ble samarbeidet med Røde Kors til?

– Hip Hop 101 hadde blitt ganske anerkjent som en følge av mye samarbeid med Oslo kommune. Men i 2015/2016 kom vi i dialog med Røde Kors angående en forespørsel fra vår side om å starte en Røde Kors møteplass for ungdom på Stovner. Deretter kom jeg i mer og mer dialog med dem, og det førte til at jeg inngikk et samarbeid med dem om å flytte Hip Hop 101 fra der jeg holdt til da, til Fellesverket Sentrum. Siden har jeg hatt det kjempebra og følt at det har vært et fint tilskudd til møteplassene deres. Samarbeidet har fortsatt og jeg har flere planer for framtida, utdyper Jonathan Castro.

– Planen mens jeg er her er å trene opp David Storeide, som er en engasjert ungdom, til å være musikkstudiotekniker i tida jeg ikke er til stede, og vi har fått midler fra Stiftelsen Kjell Holm til å gjennomføre et slikt internship. Studioet her på Fellesverket Dragen kommer til å bli mye mer brukt fremover og David vil være behjelpelig. I tillegg vil vi jo belyse at det finnes et slikt tilbud og vekke interesse rundt om slik at det blir kjempepopulært. Også vil vi selvfølgelig utvide og bygge flere studioer på enda flere møteplasser, og forhåpentligvis kan vi gjøre Hip Hop 101 til et nasjonalt tilbud, legger han til.

Stolthetsfølelse

Castro starta prosjektet i en tid der han valgte å legge egen musikk-karriere til side. Derfor mener han at å hjelpe unge artister til å blomstre har vært veldig fint og en jobb han elsker. Gjennom tida i studio sammen med ungdommene har han fått et godt forhold til dem og rapperen sier at han kjenner seg selv igjen i mange. Det gjør at han også får en skikkelig stolthetsfølelse når han hører om ungdommer som har blitt store stjerner etter å ha benytta seg av tilbudet Hip Hop 101 gir.

– Jeg blir veldig stolt og glad på deres vegne. Men samtidig merker jeg at tida flyr veldig fort når jeg ser at de vokser. Jeg blir rørt og det er fint å se at de går videre med musikken. Det bekrefter for meg at drømmer går i oppfyllelse, smiler Castro.

Hip Hop 101 har også fått mye anerkjennelse fra både ungdommer og utenfra. I 2020 vant prosjektet Bergesenprisen, som er en av de største prisene for humanitært og kulturelt arbeid. Castro er derimot mest opptatt av at ungdommene som benytter seg av tilbudet er fornøyde.

– Det er fint å få anerkjennelse fra andre organisasjoner og eksterne apparater, men jeg bryr meg mest om ungdommene. Jeg har fått mye ros, klapp, klemmer og gode tilbakemeldinger fra dem, og min oppfattelse er at de som benytter seg av Hip Hop 101, digger det, sier en fornøyd Jonathan Castro.