Ålesund kammermusikkfestival 20224 arrangeres fra 1. til 4. februar. I løpet av de fire dagene lokkes det med tolv konserter på seks ulike spillesteder. Den en halvparten av konsertene er hovedkonserter på kveldstid, mens den andre halvparten er gratis lunsjkonserter, går det fram av ei pressemelding.

Årets hovedartister blir den svenske fiolinisten Anders Kjellberg Nilsson, som ha sitt daglige virke som konsertmester i Stockholmsoperaen, og hans kone, Elin Rombo, som regnes som en av grannelandets fremste sopraner.

Sopranen Elin Rombo og ektemannen, fiolinist Anders Kjellberg Nilsson, blirhovedartistene på Ålesund kammermusikkfestival i februar. Foto: Pressefoto: Peter Knutson

Rosinen i pølsa på 2024-utgava av Ålesund kammermusikkfestival, blir trolig den storslagne avslutningskonserten i Ålesund kirke. Da får publikum oppleve et av verdenshistoriens mest kjente og kjære verk, intet mindre enn Mozarts Requiem. Til å dirigere har festivalen på ny fått tak i Petr Popelka, tidligere sjefsdirigent for Kringkastingsorkesteret (KORK), nå sjefsdirigent for Prag-filharmonien og Wiener-filharmonien! De som skal framføre mesterverket, er et forsterka Ålesund kammerkor med solister og et orkester som blir sammensatt av noen av de beste orkestermusikerne i regionen vår og noen musikere fra KORK som Popelka har samarbeida mye med.

En annen stor konsertopplevelse forventes når det regionale kammerkoret Ensemble Dalí med gjester inviterer til Vesper, Rakhmaninovs største og mest kjente verk for kor a cappella.

Dirigent Petr Popelka kommer tilbake til Ålesund for å dirigere Mozarts Requiem i Ålesund kirke. Foto: Pressefoto

Kammermusikkfestivalen har også en helt spesiell film- og musikkopplevelse på programmet. I Løvenvold Theater inviteres det til en helt spesiell kveld med både film og musikk: Først vises 1914-dokumentarfilmen «Fra storsildfisket ved Aalesund» til nyskrevet og spesialbestilt musikk av Anders Kjellberg Nilsson, og deretter får publikum oppleve ekteparet Nilsson og Rombo framføre et utdrag av Kurtags Kafka-fragmenter, et unikt verk for sopran og fiolin til tekster fra Franz Kafkas dagbøker. Kvelden avsluttes med at Ålesund strykekvartett framfører det særegne kammermusikkverket Different Trains av Steve Reich, skrevet i 1988 for kvartett og lydcollage. Parallelt vil publikum få se filmen som Beatriz Caravaggio skapte til dette verket i 2017.

De tre siste hovedverka er åpningskonserten og en festaften med Schubert, begge med ekteparet Nilsson og Rombo i hovedrollene, og en fartsfylt, humoristisk og virtuos konsert med GLO2020, det vil si Per Arne Glorvigen på bandoneon, Bernt Ola Volungholen på baryton, Øyvind Gimse på cello og Christian Ihle-Hadland på klaver.

Til sammen kommer mer enn 80 utøvere til å stå på scenen i løpet av 2024-utgaven av Ålesund kammermusikkfestival – mer enn 65 av dem med tilknytning til Ålesund.

Et forsterka Ålesund kammerkor med solister og orkestermusikere skal framføre Mozartz Requiem. Foto: pressefoto