Hvordan er det å arbeide sammen med Ina Breivik / Margot?

Veldig interessant, utfordrende, hysterisk morsomt, utmattende – og gøy!

Hva er du mest opptatt av nå?

Krigen i Ukraina. Dessverre.

Hva bruker du fritida di på?

Jeg prøver å trene litt, og jeg leser. Akkurat nå for tida plukker jeg mye sopp – og jeg har en svær sopptørker. Det er ekstremt mye sopp på Østlandet i år, og jeg er allerede oppe i over 100 liter traktkantarell! For noen år siden plukka jeg 180 liter, og den rekorden kommer jeg nok til å slå i år. Selv om sesongen går mot slutten nå, så er jo traktkantarell noe som kan plukkes langt ut på vinteren. Jeg har selv plukka dem fram fra under snøen flere ganger.

Hva er den største kulturelle opplevelsen din?

Kanskje musikkundervisninga på barneskolen. Vi hadde en lærer som blant anna vekka min interesser for klassisk musikk – noe jeg aldri trodde jeg skulle like. De musikktimene, og de klassiske stykkene som han spilte for oss på plate, husker jeg fortsatt som om det var i går. Og i dag har jeg abonnement i Oslo-filharmonien; det er det ikke sikkert jeg hadde hatt, om det ikke var for musikklæreren min.

Hvilken bok ligger på nattbordet?

Nå er det boka til Abida Raja, søstera til Abid. Jeg leste først Abid si bok, og den var både helt jævlig og veldig godt skrevet. Så ble jeg interessert i å lese boka til søstera. Det er også ei sterk bok, men jeg synes nok Abid sin er best skrevet. De er for øvrig oppvokst på Sagene, der jeg bor, og det gjør bøkene enda mer interessant for meg.

Favorittmusikk?

Mye forskjellig, det kommer helt an på humøret. Klassisk, ABBA, Kari Bremnes …

Hva ser du på TV og strømmetjenester?

Jeg er glad i dokumentarer og nyheter. Og så hender det jeg ser en serie, men alt i alt ser jeg ikke så mye på tv. Vi har fjerna tv-en fra hytta; vi vil heller lese bøker.

Favorittmat?

Indisk. Thai. Og tradisjonell, norsk husmannskost.

Hvilken app ville du ikke klart deg uten?

Bank-appen. Men de jeg bruker mest, er nok Facebook og Vipps.

Hva er den viktigste politiske saken for deg?

Forskjells-Norge. Jeg er på venstresida i politikken.

Er du fornøyd med kollektivtilbudet der du bor?

I Oslo er kollektiv-tilbudet helt fantastisk! – i alle fall der jeg bor. Det er mange år siden jeg sjekka rutene, for det går busser hele tida.

Hva er du mest fornøyd med på hjemplassen din?

Jeg er født i Sandefjord og oppvokst i Larvik. Der er det skjærgården jeg setter mest pris på. I Oslo er det nok folka: På Sagene er det en spennende blanding av østkant, innvandrerkultur og godt, gammelt naboskap. Det er litt småbyaktig der, slik at om du går på butikken og har glemt bankkortet, så kan du fortsatt få summen skrevet opp i ei bok og komme tilbake og betale dagen etter – i alle fall på stambutikken.

Hva gjør du om ti år?

Da håper jeg at jeg fortsatt er skuespiller. Og så har jeg i hvert fall fått spilt den forestillinga som har vært utsatt noen år nå på grunn av pandemien … Det er et stykke som er mynta på turister og er på engelsk. Det slo meg nemlig at det er veldig lite for turistene å finne på etter klokka fire om ettermiddagen.

Hva ville du ha gjort om du fikk ti millioner kroner?

I dag hadde jeg nok satt en del i fond; det går jo skikkelig dårlig der om dagen, så jeg kunne fått kjøpt billig og sikra meg en trygg alderdom. Men jeg hadde også gitt bort litt.

Jeg har i mange år gitt penger til et barnehjem i Ukraina, i byen Antratsit i Donetsk, helt på grensa til Russland. Men for tre år siden, da russiskstøtta opprørere tok makta i området, overtok de barnehjemmet og satte barna på gata. Mange av dem var handikappa – det var helt grusomt.

Antratsit er en svært fattig gruveby, med mye alkoholisme og forferdelige forhold for barna som vokser opp der. Det var etter at to venninner av meg hadde vært der og sett forholda, at mannen min, Kristian, og jeg begynte å støtte barnehjemmet. Vi ønska oss penger til barnehjemmet da vi gifta oss for 13 år siden, og vi fikk inn 140 000 kroner! Seinere ble vi oppmerksomme på at barna måtte ut av barnehjemmet så snart de fylte 16 år. Da gikk de rett i armene på kriminelle som sendte jentene i trafficking og prostitusjon, mens guttene ble dratt inn i hard kriminalitet.

For å gi ungdommene et alternativ, bestemte vi oss for å bygge opp en yrkesskole. Og det gjorde vi, med ei frisørlinje for jentene, som fortsatt er i drift, og ei griserøkt-linje for guttene. Flere av ungdommene som har gått på skolen, er i dag flyktninger her i Norge, og for et halvt år siden møtte jeg noen av dem.

Sykehusklovnene skulle også ha fått noe. Jeg har jo i mange år hatt en parodi på Wenche Foss, og før hun døde, lova jeg henne at parodien kun skulle brukes til veldedige formål. Til nå har det blitt 470 000 kroner til Sykehusklovnene i Vestfold.

Hva er den beste oppfinnelsen gjennom tidene?

Antibiotika.

Hva er ditt favorittreisemål?

India. Det er himmel og helvete på en gang, hele tida. Det er voldsomme kontraster, fantastiske mennesker, veldig god mat … Kristian og jeg skal tilbake dit i jula; da blir det julefeiring på en teplantasje i Darjeeling!

Hva kunne du tenke deg å lære?

Tango! Jeg har prøvd litt, men vil gjerne lære mer.

Hva er det mest unødvendige du eier?

En eggekoker. Jeg bruker den mye, men den er jo helt unødvendig.

Hva gjør du for miljøet?

Jeg liker å kjøre tog. Da Kristian og jeg var i Budapest nylig, reiste vi med toget. Ellers spiser jeg mindre og mindre kjøtt (og mer og mer sopp fra skogen!), kjøper mye brukt og prøver ellers å gjøre så godt jeg kan.

Hva er meninga med livet?

Å bety noe for andre.