– «Annerledes» er et ord jeg mener vi har dekning for å bruke, sier Oddgeir Bruaset på sitt sedvanlige og stillfarne vis.

Han forteller at han lenge har interessert seg for historiene som ligger til grunn for julesangene våre – først og fremst de som har et kristent budskap. Det hele starta ganske så tilfeldig, med et minnesmerke på kirkegården ved Ålesund kirke.

Organist-bysten

– Minnesmerket er av Peder Knudsen, som var den første organisten i Ålesund kirke. Under relieffet hans står det: «Han ga oss melodien till Jeg er så glad hver julekvell.» Det vekka nysgjerrigheten min, og etter hvert ble jeg kjent med den forunderlige historien bak denne julesangen. Så begynte jeg å oppdage at det er ganske mange av julesangene våre som har blitt til på rare og spesielle måter, sier Bruaset.

Fascinasjonen for hvordan julesangene våre har kommet til, resulterte i ei bok som ut rundt år 2000 og som inneholdt 15 av våre mest kjente julesanger og historiene bak disse. Seinere ble det nytt opplag med flere sanger og så et tredje opplag som var utvida til hele 23 julesanger.

Første gang på juleturné

Gjennom åra har Bruaset jamt og trutt fortalt noen av disse historiene i forbindelse med diverse julekonserter, men i år er første gang han har blitt invitert med på turné for å fortelle om bakgrunnen for et helt knippe julesanger.

– I fjor ble jeg sittende bak Beate på julegudstjeneste i kirka. Vi kjente hverandre litt fra før, da hun er like gammel som barna mine og var venn med dem da de vokste opp. Da vi gikk ut av kirka, spurte hun om vi ikke kunne lage en julekonsert sammen i år. Det sa jeg ja til – og jammen tok hun kontakt igjen, og det ble noe av!

En sanger til

Beate Blindheim eKvalsvik forteller at hun tok Oddgeir Bruasets «ja» utenfor kirka på ordet og ringte ham i februar for å høre om han fortsatt var like positivt innstilt. Det var han, så da tok hun kontakt med Flan Booking.

– Flan tente på ideen, og etter å ha prata litt med dem, fant vi ut at det hadde vært kjekt å ha med en sanger til. Ganske raskt tenkte jeg på Chris Lund, som jeg ble kjent med på musikklinja på lærerhøyskolen og som ble kjent for det norske folk da han kom til finalerundene i The Voice i fjor. Han ville heldigvis være med!

Favorittjulesanger – og et revynummer

Det første de gjorde etter å ha bestemt seg for å satse sammen på en julekonsert-turné, var å velge ut noen favorittsanger fra den siste utgava av Bruasets «Stille natt – historiene om julesongane våre». Disse supplerte de så med noen nyere sanger.

– For å bryte opp litt i julekonserten, har jeg også laga til et lite julehysterisk revynummer som jeg tror alle mødre – og de som har mødre! – vil kjenne seg igjen i, sier Kvalsvik muntert.

Spesielt instrument

I tillegg til to sangere og en forteller, har de også med seg to musikere på scenen: Det er Nikolas Fehr, organist i Ålesund kirke, på piano og Audun Skorgen på skorgofon, et helt spesielt instrument som han har utvikla og konstruert selv:

– Skorgofonen er en slags kombinert elektrisk bass og gitar med 18(!) strenger fordelt på to halser. Det er virkelig en opplevelse å se og høre ham spille på dette spesielle instrumentet, sier Beate B. Kvalsvik.

Turneen

Julekonsert-turneen starter i Herøy kirke torsdag 23. november, fortsetter dagen etter i Volda kirke og på lørdagen i Langevåg kirke. Fredag 15. desember kommer de så til Spjelkavik kirke, og helga 16.-17. desember avsluttes turneen i Bergen.

«Jeg er så glad hver julekveld»

Til slutt lar vi Oddgeir Bruaset få dele en av sine julesang-bakgrunnshistorier med Nytt i Ukas og Aesbys lesere – den om «Jeg er så glad hver julekveld»:

– Teksten ble skrevet på julekvelden 1958 av Maria Wexelsen, en ung forfatter og lærerrinne som bodde på Toten. Mens faren var av gårde og henta julegjester, brukte hun ventetida på å skrive et juledikt på hele ni vers. Dette publiserte hun året etter i barneboka «Ketil», som blant anna ble lest av Peder Knudsen, som samme året hadde fått stillinga som den aller første organisten i Ålesund kirke. Peder var uvanlig musikalsk, og til tross for at han kom fra en fattig husmannsfamilie overfor Vågåmo, hadde han fått reise til Christiania for å ta musikkutdanning. Da han leste diktet til Maria på første side i barneboka, ble han så grepet at han tok til å skrive en melodi til det – og det er den melodien som vi alle kjenner, forteller Oddgeir Bruaset.

Minnesmerket av Ålesund kirkes første organist og mannen bak melodien til «Jeg er så glad hver julekveld», Peder Knudsen (1819–1863). Foto: GangerRolf; lisens CC BY-SA 3.0