En oppmerksom leser har merka seg at den gullforgylte svanen som til daglig henger over inngangspartiet til Jugendstilsenteret, er borte. Forklaringa er at den er sendt til Danmark for å restaureres.

– Det var ikke mye gull igjen på svanen, så den trengte en overhaling nå. Så vidt vi vet, har det ikke vært gjort noe med den siden Jugendstilsenteret ble freda og rehabilitert på 80-tallet, opplyser Signe Svoen, som er konservator for jugendstilarkitektur hos Viti.

Spesialarbeid

Grunnen til at svanen er sendt helt til Danmark, opplyser Svoen, er at den er laga av tinn. Lodding av tinn fører til at det det dannes giftige gasser, og slikt arbeid må gjøres av noen med spesialkompetanse og riktige verktøy. Nærmeste sted med slik kompetanse var Nasjonalmuseet for skulptur i Danmark.

– Det var et stort arbeid å ta ned svanen, på grunn av måten den var blitt montert på etter restaureringa på 80-tallet, sier Svoen om statuen som måler omkring 1x1x1,20 meter.

Jugendstilsenter-bygningen, det tidligere Svaneapoteket, stod ferdig i 1907. Om svanen var på plass helt fra begynnelsen av, er Svoen usikker på, men den fantes i alle fall på tegningene til arkitekt Hagbart Schytte-Berg, opplyser hun.

– Svanen skal skinne

– Vi er litt usikre på når svanen vil være tilbake over inngangsdøra, men det blir i alle fall i løpet av høsten. Da er jeg sikker på at folk vil legge merke til den, for den kommer til å skinne!