Den gjennomsnittlige sunnmøringen brukte rundt 15 900 kroner på julehandlinga i 2022. Det var nesten 3 000 kroner mindre enn romsdalingene, som bladde opp 18 700 kroner hver. Talla har DNB kommet fram til gjennom å analysere bruken av bankkort.

At romsdalingene er mer rundhånda med pengebruken fram mot jul, er helt som det pleier å være, og forskjellen de siste åra har jevnt over lagt på rundt 3000 kroner. Forskjellen økte likevel noe i fjor, ifølge banksjef Anna Gran Berild hos DNB i Ålesund.

– Mens sunnmøringene reduserte julehandelen med 6,8 prosent fra 2021, dersom man tar hensyn til prisstigninga, reduserte romsdalingene bare med 3,8 prosent, opplyser banksjefen.

Mindre til hjem, mat og drikke

Det sunnmøringene reduserte mest på fra jula 2021, var forbruk til hjem, hobby, mat og drikke. Banksjefen tror reduksjonen på utstyr til hjemmet, har med at vi brukte betydelige midler på hjem og oppussing under pandemien, og at ikke lenger har så mye behov for å oppgradere boligen vår. Men også når det gjelder handel i matbutikken og på Vinmonopolet, var det en markant nedgang i forbruket på hele ti prosent.

– Vi planlegger bedre og har blitt mer prisbevisste under handlerundene. Om denne trenden fortsetter, gjenstår å se, men på sikt er det jo mye å spare på å bli litt mer bevisste på hva trenger og hva vi handler, sier Berild.

Ser man til romsdalingene, så reduserte de på helt andre områder enn sunnmøringene. De kutta nemlig ikke så mye på mat og drikke, men var heller langt mer forsiktige med utgiftene til sport og elektronikk enn de var til jul i 2021.

Mer julehandel enn før pandemien

Om man sammenligner jula 2022 med jula 2019, den siste før pandemien, har sunnmøringene økt julehandlinga – men bare med 2,3 prosent. At juleforbruket har økt over hele fylket fra før til etter pandemien – til tross for økning i bensinpriser, strømpriser, renter og andre levekostnader – overrasker banksjef Berild:

– Økte levekostnader og hyppigere kortbruk enn i 2019 innebærer at mange tærer på oppsparte midler for å opprettholde forbruket. I en undersøkelse som Ipsos gjorde for DNB før jul, så vi også at hver fjerde nordmann brukte kredittkort eller avbetaling for å dekke jula. Dette er noe vi har advart mot. Selv om de aller fleste betaler dette greit ned, kan det for noen føre til økonomiske utfordringer i det nye året, sier hun.

– Planlegg og sett opp et budsjett

Banksjefen anbefaler alle å bli flinkere til å planlegge økonomien og sette opp et personlig budsjett. Dersom man har handla på kreditt, bør førsteprioritet være å betale ned forbruksgjelda, poengterer Anna Gran Berild, som gir følgende fem råd for å komme i gang med budsjettet:

  1. Få en oversikt over faste inntekter og utgifter, pluss over forbruket ditt. De fleste minibanker har en funksjon som hjelper deg med dette.

  2. Bestem deg for hvor du vil kutte for å bedre økonomien din. Sjekk avtalene dine for lånerente, forsikring, strøm og andre abonnementer. Se også etter om du har utgifter til forbruk som du fint kan redusere eller klare deg uten.

  3. Sjekk om det er rom for sparing og opprett en fast, månedlig spareavtale. Det kan være lurt å sette seg et par motiverende sparemål, både på kort og lang sikt.

  4. Følg med på forbruket ditt og sjekk at du holder deg til budsjettet.

  5. Gjør justeringer dersom du merker at det ikke er mulig å holde budsjettet du har laga.

Et siste råd fra banksjefen er at dersom du er bekymra for økonomien, så ta kontakt med banken din. Der kan du få gode og verdifulle råd.