Hvordan har du forandra deg musikalsk siden det store gjennombruddet ditt med «Got None» i 2005?

Jeg har fortsatt de samme inspirasjonskildene, og jeg har fortsatt den gode melodien i fokus – men jeg har blitt bedre! Albumet jeg holder på med nå, blir det beste jeg har gjort, det er jeg ikke i tvil om. Først og fremst har jeg blitt en bedre låtskriver fordi jeg har funnet mer ro i hvor jeg er og hvilken type artist jeg ønsker å være. Jeg vingler ikke så mye musikalsk og har blitt flinkere til å koke inn essensen i det jeg ønsker å ha med i en låt, uten at den skal inneholde alt mulig på en gang.

Hva er du mest opptatt av nå?

De siste åtte åra har jeg vært mest opptatt av at familien og ungene skal ha det bra. Det er jeg fortsatt, men det siste året har jeg også tillatt meg å bli litt oppslukt av musikken min igjen. Nå har ungene blitt så store at de forstår at om pappa blir borte noen dager for å spille, så kommer han tilbake. Så nå gleder jeg meg til å ha konsert på Parken kulturhus på torsdag. Der kommer jeg til å spille en god del nye låter, men også noen av de gamle, som jeg vet at mange vil høre. Det blir nok en god blanding av omtrent 50/50 nytt og gammelt.

Hva bruker du fritida di på?

Jeg leser bøker, går på fjellet og liker å fikse ting. Siden jeg bor på en gård, er det mye å henge fingrene i, og det trives jeg med. Jeg har hatt en oppvekst med mange håndverkere rundt meg, og jeg pleide også å ha sommerjobber der jeg fikk bruke kroppen.

Hva er den største kulturelle opplevelsen din?

Det er så mange, men det må nok bli en konsert … Noe av det viktigste for meg, var å få oppleve Tom Petty live på Norwegian Wood, jeg tror det var i 2015. Det er en artist som alltid har vært i livet mitt, men uten at jeg har skjønt helt hvor han er og hvor gode låter han skriver. Det forstod jeg da jeg så ham live, med The Heartbreakers – det var rett og slett noe av det råeste jeg har sett. Og så må jeg nevne Roger Waters’ The Wall på Telenor Arena – med fantastiske låter, veldig bra lyd og et storslått sceneshow.

Hvilken bok ligger på nattbordet?

Jeg holder på å avslutte «Century»-trilogien til Ken Follett, så der ligger tredjeboka, «Edge of Eternity». Trilogien tar for seg hele forrige århundres historie, krig og politikk, samtidig som den handler om menneskers liv. Og så ligger det ei bok klar som jeg ikke har begynt på ennå: «Lessons» av Ian McEwan. Den handler om en ung gutt som vokser opp under den kalde krigen og flytter fra moras trygghet til en kostskole der pianolærerinnen gir ham en ny type kjærlighet, som han kanskje ikke skulle hatt.

Favorittmusikk?

Sjangermessig er jeg ganske altslukende. Om jeg skal trekke fram noen spesielle artister fra de siste åra, vil jeg nevne Motorpsycho, som av og til er verdens beste band. De er så kompromissløse, samtidig som de er tilgjengelige. Miles Davis har jeg også hørt utrolig mye på de siste åra. Instrumentalmusikk er perfekt til lesing; da blir det altfor forstyrrende med ord. Ja, og så må jeg selvsagt ta med The Beatles, da! Generelt leter jeg mer og mer etter låter – og hele album – som ikke kaster meg hit og dit hele tida, men har den gode, helhetlige stemninga.

Hva ser du på TV og strømmetjenester?

Minst mulig. Men jeg er glad i litt lett fredagsunderholdning og liker å se det mens det går. Jeg er litt gammeldags der og har ikke hatt noe kanalveag de siste ti-femten åra. Det eneste jeg har, er NRK-appen på Apple-TV-en. Og så hender det en gang iblant at jeg ser en eller annen serie på Netflix eller HBO. Men jeg bruker heller tida på å lese bøker eller høre musikk.

Favorittmat?

Jeg liker mye, men ingenting slår hjemmelaga pizza! Det som er så fint med pizza, er at den kan lages på så fryktelig mange måter.

Hvilken app ville du ikke klart deg uten?

De jeg bruker mest, er nok mail- og Messenger-appene. Og så bruker jeg jo litt sosiale medier til å profilere musikken min.

Hva er den viktigste politiske saken for deg?

Det må være å få en god fordeling av godene. Rettferdighet og solidaritet er viktig for meg, og en god fordeling er viktig for å få et godt samfunn. Flest mulig skal ha en bit av kaka og slippe å føle seg utenfor på grunn av økonomi.

Er du fornøyd med kollektivtilbudet der du bor?

Det kan jeg ikke si … På den annen side så er det deilig at det ikke er så mye trafikk på Giske. Viss jeg skal ta buss en dag, så sykler jeg gjerne over til Valderøya og tar bussen derifra; det fungerer ganske greit.

Hva er du mest fornøyd med på hjemplassen din?

Her på Giske er jeg veldig glad i utsikten til havet og at det er så åpent og lyst. Og så bor det mange fine folk her, og det er en lun og god stemning. Ellers er jeg oppvokst i Langevåg, og der var det trygt og godt, med mye familie rundt meg og et godt miljø for å drive med musikk.

Hva gjør du om ti år?

Da holder jeg på med musikk, som i dag. Forhåpentlig har jeg gitt ut i alle fall tre-fire album og turnert til dem. Og så har jeg tenåringer i huset – det blir jo litt annerledes.

Hva ville du ha gjort om du fikk ti millioner kroner?

Naturligvis hadde jeg investert noe i min egen artistkarriere, men jeg hadde også gitt litt til fine folk og brukt noe på gode tiltak for barn og unge i nærmiljøet.

Hva er den beste oppfinnelsen gjennom tidene?

Skriftspråket og boktrykkerkunsten har selvsagt vært utrolig viktig, men jeg vil også nevne det å lagre lyd på et medium! Jeg tror ikke folk helt er klar over hvor mye glede de har av musikk.

Hva er ditt favorittreisemål?

Jeg er glad i Italia og særlig Firenze og resten av Toscana. Det handler om maten, vinen, kulturen, arkitekturen, kunsten … Og så er Firenze en passelig stor by, den er ikke så travel som Milano og ikke så reindyrka historiefokusert som Roma.

Hva kunne du tenke deg å lære?

Jeg skulle gjerne ha lært meg å lære språk raskere. Fransk og italiensk hadde vært fint å kunne, og jeg har prøvd å lære meg litt, men det går for mye tid.

Hva er det mest unødvendige du eier?

Alt jeg eier, har jeg for en grunn. Jeg er ganske nøye med å ta vare på tingene mine, jeg kvitter meg med ting jeg ikke trenger, og når jeg kjøper noe nytt, er det vanligvis gjennomtenkt.

Hva gjør du for miljøet?

Jeg tror at for å få forandring, må man begynne med seg selv og de små tingene i hverdagen. Jeg kaster veldig lite mat, er bevisst på energiforbruket og unngår å kjøpe ting jeg ikke trenger. Kildesortering tar jeg som en selvfølge.

Hva er meninga med livet?

For meg er det å ha det godt og være snill mot familien og andre rundt deg, slik at de også har det godt.