Anita står for kleskreasjoner, kulisser og setting, mens Rune gjør jobben bak kamera og ved pc-en. Sammen står ekteparet Holthen bak friske og fargerike fotografier som skiller seg litt ut i det norske fotolandskapet.

– Vi ønsker at folk skal bli glade når de ser på bildene våre, og det opplever vi at de blir, sier Anita, som fra før har bred erfaring med ulike former for design, blant anna som smykkesmed.

«Fine art»

Rune begynte så smått å satse som fotograf for fem år siden, og han har tatt en rekke kurs i portrettfotografering og det som gjerne kalles «fine art». For tre år siden starta han på en bachelorutdanning i avansert portrettfotografering gjennom webskolen til New York Institute of Photography. To av åra er fullførte, forteller han, men det siste året har han foreløpig satt på vent.

Det var imidlertid pandemien som inspirerte til det kreative samarbeidet mellom de to. – Vi ville gjøre noe positivt, der vi bruker den fantastiske sunnmørsnaturen og setter modeller i store, flotte, fargerike kjoler inn i den, forklarer Anita.

Samarbeid i kjelleren

Tidligere jobba Rune i mange år som skips-/industrimekaniker, men fotograferinga har så godt som alltid vært med ham som en kjær fritidsaktivitet. I dag har fotosamarbeidet mellom ekteparet utvikla seg til å bli fulltidsgeskjeft for begge to. Hjemme i Vegsundet har de laga til både fotoatelier og kostyme- og kulisseverksted i kjelleren, avdelt med en tynn skillevegg:

– Når Anita vil at jeg skal se på noe hun holder på med, så roper hun bare på meg, og når jeg vil ha henne til å se på noe, så roper jeg på henne, sier Rune med et bredt smil.

– Men jeg kan ikke ha på noe musikk, for Anita spiller så høyt! legger han lattermildt til.

Forside fra magasinet Marika i mars i fjor. Tittel: «Butterfly», foto: Rune Holthen, design Anita Holthen, modell: Sandra Birkeland

Internasjonale magasin

I løpet av de relativt få åra Rune har satsa seriøst på fotograferinga, har han allerede rukket å gjøre seg bemerka i et par internasjonale magasin. Et stort høydepunkt var det da et av bilda hans ble valgt ut til å pryde forsida på fotomagasinet Marika – og da New York-magasinet Edith, intervjua ham og viste fram bildene hans over sju sider.

Stas var det også da han ble kontakta av et amerikansk magasin som hvert år kjører et spesialnummer med mørkhudete modeller; de lurte på om Rune hadde en mørkhuda modell som han kunne bidra med bilder av. Det hadde han – visstnok til amerikanernes store forbauselse!

– Eden Kidane er en flott modell fra Ulsteinvik, som er veldig lett å arbeide sammen med. Vi bruker for øvrig bare lokale modeller, poengterer Rune Holthen.

Variert

Sammen har Rune og Anita lagt vekt på at bildene som nå vises fram på Rebellhuset skal vise et stort spenn i Runes motiver. Her finnes alt fra nokså klassiske aktfoto i sort/hvitt til bildene av modeller i fargerike kreasjoner ute i sunnmørsnaturen. Et par reine naturfoto har også fått være med, samt ett bilde der han har lekt seg litt ekstra med Photoshop-effekter.

Noen av bildene på utstillinga – som er Runes første separatutstilling her hjemme – stammer fra prosjektoppgaver i hans påbegynte bachelorutdanning:

– Oppgavene har vanligvis ganske strenge rammer, men samtidig med stor grad av frihet innenfor de rammene. Vi får da en beskrivelse av hva motivet skal være, samtidig som det settes en del tekniske krav, som for eksempel en maksimal ISO, altså lysfølsomhet. Å forholde seg til de rammene, kan være ganske utfordrende, men samtidig er det spennende å finne løsninger, forteller Rune Holthen.