– Vi er egentlig godt i rute og bare finpussen gjenstår på noen av låtene. Jeg er helt sikker på vi skal gi publikum gode 80-tallsvibber på Vika scene, lover Jan Sindre Andreassen, yngstemann og keyboardist i bandet.

«Free At Last» sin historie går helt tilbake til 1979, da en kompisgjeng fra Åse begynte å øve i et lokale i Alvika.

– På det tidspunktet var jeg bare «hangaroud» og ikke gammel nok til å få være med, forteller Jan Sindre.

Levde av musikken

Bandet hadde sin storhetstid på 80 og 90-tallet, og reiste nesten bokstaveligtalt land og strand rundt som profesjonelle musikere fra 1985 til 1988.

– For at det skulle være mulig å leve av musikken trengte bandet jobber, og der kom jeg inn i bildet, forteller Alf Aarseth, som helt fra starten var manager for bandet.

Aarseth, som på det tidspunktet var kjøpmann i Fosnavåg, fikk «Free At Last» som sitt første band, noe som for han også ble starten på en svært så innholdsrik karriere som impresario og manager i musikkbransjen. Han driver fortsatt Flan booking og er i dag blant annet manager for Vassendgutane.

«Free At Last» på 80-tallet: Ingolf Nilsen - vokal/gitar, Jan Sindre Andreassen - keyboard, Sverre Torben - bass, Frode Andreassen - gitar/vokal og Helge Nygård - trommer. Foto: Privat
«Free At Last» anno 2023 Foto: Privat

Et hektisk liv

– Vi har svært mye å takke Alf for! For på den tiden var det ikke alle bookingbyråer som nødvendigvis hadde artistenes ve og vel i høysetet. Da var det godt å ha noen vi kunne stole på til å åpne dører og legge til rette for oss, sier trommis Helge Nygård.

Dyktige musikere

Etter å ha reist på turne og vært profesjonelle musikere i over to år, kom bandet hjem til Ålesund og fortsatte i mange år med å reise på spillejobb i helgene. Og det var vel knapt et samfunnshus eller en scene i vårt distrikt bandet ikke besøkte.

Bandet har hatt mange gode vokalister opp gjennom årene, og både Grethe Svendsen og Gjermund Elgenes har vært innom.

– Men jeg husker godt den gangen vi var på en to ukers turne i Nord-Norge, og vi plutselig ble stående uten vokalist. Da var det bare å begynne å synge sjøl da, gliser Helge.

Det fikset gjengen faktisk ganske så greit, og slik blir det også på Vika Scene.

– Da forventer vi fult hus og lover god stemning, avslutter en spilleklar gjeng i øvingslokalet i Breivika.

Til jobben på Vika scene har «Free at last» fått med seg Erik Valderhaug som lydteknikker. Så da vil det nok heller ikke være noe i veien med lyden denne fredagskvelden. Foto: Privat