Lørdag og søndag arrangerer Sunnmørskatten katteutstilling med over 200 påmeldte pelsdotter. Klubben har holdt på siden 1984 og kommer til å ha utstilling nummer 50 på søndag.

– Det er noe å feire og vi skal gjøre litt ekstra stas på alle som er der, sier utstillingsleder og leder for Sunnmørskatten, Frøydis Husøy.

Fremmer kattehelse

Katteklubben er sammenslått av det som tidligere var Rosekatten fra Molde og Sunnmørskatten, og består hovedsakelig av katteglade damer. Alle medlemmene brenner for den samme hobbyen og er opptatt av at kattene skal ha det bra.

–Vi prøver å fremme viktigheten av at kattene blir levert friske og helsesjekket, og blir behandla på riktig måte. Kattehelse er viktig for oss som klubb og noe vi setter veldig høyt, poengterer Husøy.

Katten Lucky Foto: Privat

Konkurranse

Under utstillinga blir de påmeldte kattene vurdert av seks dommere og konkurrerer om å bli «best in show». Dommerne kommer blant anna fra Polen, Sverige, Spania og Italia, og kattene blir fordelt likt slik at alle får bedømme like mange katter. I tillegg er de delt inn i ulike kategorier etter rase, pelslengde, alder farge, og om de er kastrert eller ikke. Kattenes sertifisering spiller også en rolle i inndelinga.

– Man begynner på en måte på bunnen og får sertifikat per utstilling. Etter hvert får man titler og katter med samme tittel konkurrerer mot hverandre. Nivået blir høyere etter hvert som tittelen blir høyere, forklarer Frøydis Husøy.

Katten Pippi Foto: ODD JOHAN LUNDBERG

I den innledende runden velger dommerne ut sin beste katt i de forskjellige kategoriene basert på visse kriterier. De kattene som blir plukka ut som dommernes beste, går opp mot hverandre i finalen og kjemper deretter om å bli «best in show».

– Jeg gleder meg. Jeg har selv med et par katter som er fra min oppdrett, og er veldig spent på om en av de blir dommernes beste og kommer til finalen, ler utstillingslederen.

Skjer det noe utenom konkurranse på katteutstillinga?

– Vi har noen stands som selger en del katteting. Ellers blir det lotteri, tombola, tegnebord og kiosk med god mat og drikke. I tillegg blir det mulig å høre dommerne fortelle om de forskjellige katterasene og snakke med oppdretteren og utstillere under bedømmelsen. Dersom man er nysgjerrig på katteraser og ønsker å lære mer, er dette en veldig fin plass å være, forteller Frøydis Husøy.