For første gang siden 1970-tallet er 78-åringen Benny Borg på turné med band. Og for første gang noensinne er han på turné med sanger fra de tre siste albuma sine, den sterkt kritikerroste trilogien som dypt og ærlig tar for seg den nå 78 år gamle Bennys liv som gammel og enkemann.

De to som skal ha mye av æra for at Benny fant seg selv musikalsk og etter fylte 70 år har gitt ut det mange mener er hans tre beste og mest personlige plater noensinne, er de sunnmørske produsentene Rune Berg (fra Giske) og Åge Reite (fra Søvika). De er også med som musikere på turneen Benny Borg starta på denne uka, «En dag på jorden». Torsdag 8. februar kommer de til Giske kirke og fredag 9. februar på Løvenvold Theater.

En stor overraskelse

Den kritikerroste produsenten og gitaristen Rune Berg, som nok er aller mest kjent fra sin tid i The Margarets, forteller om hvordan samarbeidet med Benny Borg starta:

– For snart ti år siden gikk kollegaen min, Åge, som nylig hadde flytta inn ved siden av mitt eget studio, Lydbroderiet, tilfeldigvis forbi en lydsjekk på kulturhuset på Kolbotn. Det låt utrolig bra, syntes han, og sneik seg inn for å se hvem det var. Han blei ikke reint lite overraska da han så at det var Benny Borg!

Rune forteller videre at Åge kom til ham oppglødd og fortalte om det han hadde hørt og sett. Han ville at de sammen skulle invitere Benny med inn i studio.

– Jeg hadde ikke noe forhold til Benny Borg og var skeptisk, men Åge fortsatte å mase på meg. Samtidig maste han på Benny, som slett ikke var interessert. Han hadde sverga på at albumet han hadde gitt ut i 1992, skulle bli hans siste! Men han gav uttrykk for at det tross alt var hyggelig å bli spurt.

– En urkraft!

Etter hvert klarte Åge å mørne både Rune og Benny, og de tre møttes. Da viste det seg raskt at de fant tonen og likte å prate sammen.

– Benny tok etter hvert fram en gitar og begynte å spille på en sang han hadde skrevet. Det var et utrolig nærvær, nærmest en urkraft, i formidlinga, og jeg ble revet med fra første stund, minnes Rune.

Han forteller at han spurte Benny etter flere låter og oppfordra ham til å skrive om noe i livet sitt. Benny begynte å skrive, og i løpet av ganske kort tid hadde han kommet opp med rundt 30 nye låter. En av sangene var den kommende kjempehiten «God morgen, min kjære», som handler om savnet etter hans da nylig avdøde kone.

Sunnmørsprodusentene Rune Berg og Åge Reite har samarbeida med Benny Borg i nærmere ti år. Det har ført til tre album som har fått fantastisk mottakelse av kritikerne. Nå er de for første gang ute på turné med de nye sangene. Torsdag og fredag kan «En dag på jorden» oppleves i Giske kirke og Løvenvold Theater. Foto: Pressefoto: Martin Bremnes

Bennys beste

– Skal vi ikke lage ei plate? spurte jeg, og trass i at Benny hadde sverga på at han hadde spilt inn sitt siste album nesten 25 år tidligere, så ble det til at vi gav ut «Den siste reisen» i 2016, forteller Rune videre.

Albumet ble mottatt med stående ovasjoner av kritikerne, som mente Benny hadde laga sitt beste album noensinne.. Med med haugevis av låter som ikke fikk plass, syntes Rune at et album til var på plass. Nok en gang måtte det til en overtalelsesprosess, men nytt album ble det – og 29. desember i fjor kom så album nummer tre i det som har blitt en trilogi om en eldre manns liv og savn – og ikke minst om sorgprosessen etter tapet av livsledsagersken.

Første bandturné siden ’70-tallet

Rune Berg regner ikke med at det kommer flere album fra Benny Borg med samme tematikken, men ser ikke bort fra at han vil gi ut ny musikk med andre tema. Aller først skal troen rundt om i Norge og gi folk en helt ny live-opplevelse:

– Viss vi ser bort fra Dizzie Tunes på 1980-tallet, så har ikke Benny Borg vært på turné med band siden ’70-tallet! Han har kun reist rundt aleine med gitaren, og stort sett har han spilt andre sine låter, enten Johnny Cash, Elvis Presley eller Cornelis Vreeswijk. Så dette blir første gang på 40-50 år at Benny kan oppleves live med band, og det blir alle første gang man får muligheten til å høre ham framføre låtene fra de tre siste albuma hans, poengterer Rune Berg.

Giske kirke og Løvenvold Theater

Hele den en time og tjue minutter lange turnékonserten er utelukkende via låter fra trilogien. Torsdag 8. og fredag 9. kommer Benny Borg, Rune Berg og Åge Reite til henholdsvis Giske kirke og Løvenvold Theater. Rune gleder seg stort:

– Konserten på Løvenvold Theater ble raskt utsolgt, og da fikk jeg veldig lyst til å prøve å få til en ekstrakonsert i Giske kirke, som jeg har et sterkt forhold til: Der er jeg døpt, der har jeg vært i sterke begravelser og der har jeg spilt i vakre bryllup, så jeg er veldig glad for at vi fikk til å sette opp en konsert nettopp der. Det kommer til å bli veldig fint og stemningsfylt, lover Rune Berg.