Morten Krogvold (f. 1950) har drevet med fotografi siden han var liten guttunge, da storebrødrene viste ham verden gjennom kameraet. Han er særlig kjent – og anerkjent – for sine portretter og måten han gjengir og bruker det naturlige lyset. I 2005 ble han slått til ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sitt arbeid med fotografiet som kunstform.

Utstillinga i Khåk Kunsthall har fått tittelen «Tidsreiser» og er en blanding av mørkeromsoriginaler som Krogvold selv har framkalt, og digitale fototrykk. Her får man se både hans siste prosjekter og andre, utvalgte bildeserier.

– En maler bygger fra et hvitt lerret. For meg finnes bildene der ute et sted. Det gjelder å lete seg frem, jeg gjenkjenner umiddelbart stemningen når jeg ser den. Det tar meg kun et øyeblikk å se at dette er «mitt», en gave jeg får låne og bearbeide. Scenen må unnfanges, deretter bestemmer jeg temperamentet i etterarbeidet nede i bildegrotten min, mørkerommet. For meg innehar det fysiske mørkerommet en sanselighet som digitalfotografiet mangler, uttaler Morten Krogvold i ei pressemelding.

På åpningsdagen av utstillinga, torsdag 27. oktober, inviterer kunstneren selv til gratis foredrag om kunsten sin og om fotografi som fagfelt. «Tidsreiser» vises i en måned, fram til 27. november.

Det fine, naturlige lysspillet er noe av det Morten Krogvold er aller mest kjent for. Bildet av Smørstabbreen kan ses på utstillinga «Tidsreiser» i Khåk Kunsthall fra og med torsdag. Foto: Morten Krogvold