Et par av sangerne i Ålesund operakor har faktisk vært med helt siden oppstarten i 1973! Nå skal de riktignok gi seg, sammen med dirigent Marianne Ravn Stavseng, som har leda koret i 30 år. Men først inviterer de til en storslagen konsert der de serverer det beste av det beste fra 50 innholdsrike år.

Thor Even Kipperberg har vært med i operakoret i ti år, de siste åra også som daglig leder. Han forteller om et kor med et bredt repertoar og et veldig godt sosialt samhold.

– Da Rikskonsertene avslutta samarbeidet, ble vi ble et kor som sang musikk i alle sjangre, både klassisk musikk – særlig som fast partner med Ålesund symfoniorkester –, musikaler og sanger med kjente artister. Blant anna var vi alltid med når Hanne Krogh var her på turné, forteller han.

Hele koret fotografert etter oppsetninga av «Good and Bad» i 2022, en forestilling som var satt sammen av musikalene «Jekyll & Hyde» og «Wicked». I midten ser vi gjestevokalist Stine Hole Ulla. Foto: Ola Løken Kalsnes

Teaterkor

Kipperberg beskriver koret mer som et teaterkor enn et operakor, siden de har markert seg med mange musikaloppsetninger. Men de synger også mye klassisk, ikke minst som fast samarbeidspartner med Ålesund symfoniorkester, ikke minst på de tradisjonelle nyttårskonsertene.

Operakoret har for tida rundt 35 aktive sangere, med en bred aldersfordeling. Noen av dem har altså vært med fra starten og har passert 50 år sammen med koret.

– Vi hadde en bass i 80-åra som gav seg etter å ha fått 50-årsmedaljen i fjor. Nå hadde han brumma fra seg, sa han ...

50-årsjubileet var altså egentlig i fjor, men på grunn av pandemien ble jubileumskonserten utsatt til i år. En slik storoppsetning trenger nemlig en god del forberedelser og øving, poengterer Kipperberg.

Musikal pluss opera

Jubileumskonserten settes opp på Parken kulturhus 16. og 17. mars og presenteres over to akter: Først blir det gjensyn med korets egne favorittsanger fra de store musikalene, som Cats, The King and I, Trollmannen fra Oz og Evita Etter pause får publikum se og høre et utvalg perler fra de operaene som koret har vært med på gjennom åra, som Flaggermusen, Csardasfyrstinnenen, La Traviata og Rigoletto.

Solistene er henta inn utenfra: Julia Fjærlid (som tidligere både har vært elev av dirigent Marianne Ravn Stavseng og har sunget med operakoret tidligere) og Steffen Sortland, en studiekamerat av Julia.

– Dette blir en stor musikalsk begivenhet som virkelig blir verd å få med seg, lover Thor Even Kipperberg.

Julia Fjærli (bildet) skal være solist på jubileumsforestillinga til Ålesund operakor, sammen med Steffen Sortland. Julia har sunget med operakoret tidligere og har også vært elev av dirigent Marianne Ravn Stavseng. Foto: Promobilde