I hele 15 dager får folk muligheten til å nyte lyskunst i Geiranger – attpåtil fullstendig gratis!

Geiranger lyskunstfestival har ambisjoner om å bringe internasjonal kunst til verdensarvbygda, og har invitert kunstnere fra flere land. Publikum vil blant anna få muligheten til å oppleve to lysinstallasjoner fra Latvia, mens franske Noémi Prudhomme vil bruke videomapping til å dekke den 179 år gamle Geiranger kikre med tradisjonelle rosemalingsmønster som oppstår, beveger seg og utvikler seg. Til det siste verket får man også høre et musikkstykke som den franske komponisten Yohan Dumas har komponert med utgangspunkt i en folketone fra Sykkylven.

Lyskunstneren Birk Nygaard fra Bergen bruke Vesteråsfjellet som lerret for kunsten sin, prosjektert fra Hotel Havila Geiranger. Tema for verket er norrøn mytologi. Nygaard skal også vise to andre lyskunstverk under festivalen.

En annen bergenser, Randiane Sandboe, skal vise to kunstverk: «Moon», som omtales som et meditativt verk, og «Invisible visible», der tilskuerne inviteres inn i et helt mørkt for å oppleve alt som kommer til syne der det kunstige lyset ikke når.

Fra Møre og Romsdal blir tre lyskunstnere representert: Cecilie Hole, Martinus Larsen og Magnus Smoge.

Andre kunstuttrykk – og konserter

Til sammen vil det bli presentert elleve lyskunstverk under den elleve dager lyskunstfestivalen. I tillegg til vil man få muligheten til å oppleve andre kunstuttrykk, deriblant en retrospektiv utstilling av Ola Une Ferstad Lilands kunst gjennom fire tiår og en fotoutstilling av Rune Hagen. Videre kommer Maria Parr for å lese fra den siste, og som alltid sterkt kritikerroste, boka si – og ikke minst blir det konserter.

Den aller mest kjente (og kjære) kunstneren som kan oppleves under årets utgave av Geiranger Lyskunstfestival, er nok Kari Bremnes. Hun tar med seg sin mangeårige pianist og produsent Bengt Hanssen til Hotel Union, der det loves en unik og eksklusiv opplevelse.

Det blir også andre kunstuttrykk å oppleve under lyskunstfestivalen. Selveste Kari Bremnes synger på Hotel Union fredag 16. februar. Foto: Pressefoto: Øyvind Toft