– Hver eneste dans er en skatt – ja, hver eneste elev er en skatt! Så derfor har vi valgt å kalle årets forestilling for «Skattekisten», sier Rachel Mills, som er dansefaglig leder ved Ålesund kulturskole.

«Skattekisten» er fylt med alt ballettskolen har å tilby: klassisk ballett, jazzballett, moderne dans, stepping og hiphop, framført av danseelever fra fire til 19 år – og også noen voksne.

– Jeg er så stolt av danseelevene våre! De er så dyktige og de jobber så hardt, så publikum kan virkelig glede seg til en flott forestilling, lokker Rachel.

Rachel Mills er dansefaglig ansvarlig i Ålesund kulturskole. Dansere fra grad 4 moderne i bakgrunnen. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

40 år lang tradisjon

Høstforestillinga er en lang tradisjon som går helt tilbake til 1982, da den ble holdt i Fagerlia aula. Siden fulgte en lang periode med forestillinger på Arbeideren, fram til Parken kulturhus åpna i 1998.

– Vi har faktisk hatt høstforestilling på Parken hvert eneste år siden åpninga! Samarbeidet med Parken har alltid vært veldig godt, og ålesunderne er heldige som har et så flott konserthus! Dessuten er det fantastisk flinke lys- og lydteknikere på huset, noe som er gull verd for oss, roser hun.

Kulturskolen 50 år

Årets høstforestilling kommer inn under paraplyen for kulturskolens 50-årsjubileum. Alle jubileumsforestillinger skal ha et tverrfaglig samarbeid – altså på tvers av de ulike kunstuttrykka i kulturskolen. For ballettskolens del har dette innebåret et samarbeid med bildekunst-elevene:

– Bildekunst-elevene har tegna danserne under øving, og disse bildene vil bli vist fram i foajeen i forbindelse med forestillinga. Dette har vært en helt ny måte å samarbeide på for oss, og det har vært spennende og verdifullt, sier den dansefaglige lederen.

Nye musikaler

Videre forteller hun at ballettskolen alltid har lagt vekt på at elevene hvert år skal bli kjent med noe nytt. I årets høstforestilling er det blant anna med utdrag fra to ganske så nye London-musikaler: «Hamilton» og «Six».

– Årets forestilling avsluttes med et utdrag fra den klassiske balletten La Bayadère. Da kommer 15 elever som er på høyt nivå, én og én inn på scenen, i hvit tutu og tåspissko. Det blir utrolig vakkert!