Astrid Overaa skal holde forestilling delvis basert på Linn Skåbers populære bok «Til oss – fra de eldste». Det er Astrid som har skrevet manuset, mens Eldrid Schrøder Kvalvik har regien.

I tillegg til at Astrid har valgt ut fire av fortellingene i Skåbers bok og overført dem til scenen, har hun lagt inn tanker som hun selv har gjort seg om det å bli gammel, og som hun har skrevet om i sin egen bok, «Ikke glem å danse». Det hele binder hun sammen med et knippe sanger: noen gamle favoritter som Astrid synes passer til temaet, én sang fra Skåbers bok, som Astrid har fått tonesatt, og et par nye sanger som hun har skrevet selv.

Om å ønske seg Bridge-blanding

Astrid Overaas samarbeid med Linn Skåber går tilbake til da Skåber skrev en del av sketsjene for S-M-XL, og hun har lenge vært begeistra for Skåbers bøker.

– Linn skriver så fantastisk fint om ulike sider ved det å være gammel. De fire historiene jeg har plukka ut til denne forestillinga handler om så ulike tema som å ligge og vente på døden, å bli dement og å finne kjærligheten på de eldre dager. Og så er det en nydelig historie om en sønn som ringer til mammaen sin for å høre om det er noe hun trenger. Hun ramser opp mye forskjellig som hun ønsker seg, men lite som kan kjøpes. Det eneste hun kommer på er Bridge-blanding!

I forestillinga har Astrid fått sin egen sønn, skuespiller og komiker Henrik Overaa Bjørnson, til å ringe henne opp og spille denne sønnen som lurer på om det er noe han kan gjøre for den aldrende mora si.

Astrids egen bok, «Ikke glem å danse», var opprinnelig tenkt som grunnlag for ei forestilling, men så kom pandemien i veien. Nå har hun altså i stedet henta inn noen av tankene herfra og kopla dem sammen med Linn Skåbers fortellinger.

Teatret vårt

Forestillinga settes opp av Teatret vårt, og teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag uttrykker sin begeistring for samarbeidet.

– Jeg er veldig glad for å få samarbeide med Astrid igjen! Hun er en svært dyktig skuespiller, og hun og Teatret vårt har jo hatt flere prosjekt sammen gjennom åra. Seinest var det «Da ej va’ lita», som er en slags bro over til denne forestillinga, sier han.

Teatersjefen synes også det er et viktig tema Astrid tar opp i «Til oss»:

– Det snakkes altfor lite om hvordan det er å eldes, og når man gjør det, er det som oftest de vanskelige sidene ved det man snakker om. Astrid tar i stedet for seg de fine sidene ved å bli gammel, og om hvordan man fortsatt kan ha gode og meningsfylte opplevelser. Det er noe som altfor sjelden er tema på en scene.

«Til oss – fra de eldste: Ikke glem å danse» får Norgespremiere på Teaterfabrikken onsdag 4. oktober. Utover høsten blir det flere forestillinger på Teaterfabrikken, og til våren blir det turné. Den skal innom noen få større kulturhus, men først og fremst skal den vises på mindre og intime scener, og også på noen aldersinstitusjoner.