Prisen Årets Bypatriot har blitt delt ut av Bypatrioten siden 2019. Det synlige beviset på prisen er en statuett («egentlig en knabba brostein, men ikke si det til noen», sa Trine Klemetsen fra talerstolen på Bra By-konferansen) med en glassfigur laga av Ingrids Glassverksted.

I år hadde altså Bypatrioten valgt å dele prisen mellom to ulike aktører som hver på sin måte har prega kulturlivet i Ålesund i mange år.

Den første vinneren, Momentium, ble beskrevet slik:

– Dette er noen som vet å lage fest! De er innovative, framoverlente og skaper hele tida noe nytt, samtidig de løfter fram både artister og andre. Og de har vist oss at kultur også kan være business!

Prisen ble tatt imot av Momentium-gründerne Lars Berg Giskeødegår og Ante Giskeødegård. I takketalen starta Lars med å spøke om at det var rart at prisen som Årets Bypatriot gikk til to bønder fra Giske … Han sa også at han var stolt og glad for at noen ser det de holder på med.

Årets andre vinner, 100-årsjubilanten Aalesunds Ungdomsmusikkorps, ble beskrevet som en høyt verdsatt kulturaktør som har vært med å forme Ålesunds historie og identitet og utgjør en forskjell i bybildet.

Aalesunds Ungdomsmusikkorps holder for øvrig storstilt jubileumskonsert i Parken kulturhus 22. oktober – med hele tre dirigenter!

Begge prisvinnerne fikk massiv applaus fra en så godt som fullsatt bankettsal på Scandic Parken hotel, der Bypatrioten arrangerte Bra By-konferansen i dag, onsdag.

Aalesunds Ungdomsmusikkorps ble også kåra til Årets Bypatriot. Foto: Kenneth Kamp