Rotary-klubbene på Nordre Sunnmøre arrangerer veldedighetskonsert til inntekt for mobile akuttklinikker i Ukraina. På den musikalske menyen finner man det ukrainske koret og bandura-orkesteret Dzvinha, i tillegg til tre lokale kor: Perlyna (et ukrainsk kor på Ellingsøya), Von Dess og Spjelkavik kyrkjekor.

Helt siden Russland starta invasjonen av Ukraina, har Rotary vært engasjert i å hjelpe de krigsramma ukrainerne med klær og utstyr, melder foreninga i ei pressemelding. For et år siden sendte de blant anna mer enn 500 generatorer til de områda som var hardest ramma av at kraftverk og annen kritisk infrastruktur for strøm- og energiforsyninga var bomba i stykker.

Akuttklinikker

Nå skal Rotary sende mobile akuttklinikker som kan brukes nær fronten øst og sør i Ukraina. Disse klinikkene er selvforsynte med strøm, vann og alt nødvendig utstyr for å drive kirurgi, tannklinikk eller tannhelse. For å finansiere akuttklinikkene arrangerer Rotary veldedighetskonserter på 14 steder over hele Sør-Norge. Det ukrainske koret og orkesteret Dzvinha deltar på alle konsertene, sammen med lokale kor.

Musikkgruppa Dzvinha kommer fra byen Lviv og består av 25 kvinner i alderen 18-50 år, som alle spiller det ukrainske nasjonalinstrumentet bandura. Noen av dem er profesjonelle musikere, mens andre er amatører.

Spjelkavik kirke

En av byene som står på turneringslista for veldedighetskonserten, er Ålesund. Torsdag 11. april kan Dzvinha og de tre lokale kora oppleves i Spjelkavik kirke.

Et av medlemmene i Dzvinha. Foto: Pressefoto: Igor Gerasimchuk

Bandura

Ifølge Wikipedia blir bandura sett på som Ukrainas nasjonalinstrument. Det er et strengeinstrument i luttfamilien og kom til Ukraina på 1400-tallet. Lutten er imidlertid kjent i Ukraina helt tilbake til år 591, da greske nedskrivninger nevner bulgarske krigere som dro gjennom landet med luttinstrumenter som de kalte «kithara». I 1876 forbød tsar-Russland offentlige framføringer på bandura, og de som spilte på instrumentet ble forbudt, og de første åra etter den sovjetiske revolusjonen i 1917 skal 18-20 bandurister ha blitt drept. Siden kom det en periode der banduraen ble mer akseptert, men Stalin innførte nye restriksjoner, og under Den store terroren på slutten av 1930-tallet risikerte bandurister både å bli sendt til fangeleire i Sibir og i verste fall å bli henretta.

100 klinikker

Til sammen skal Lviv Internasjonale Rotaryklubb, ved hjelp av samarbeidende vennskapsklubber, levere 100 mobile akuttklinikker til de ukrainske helsemyndighetene i løpet av dette året. Til nå har de levert 37 klinikker, som allerede er plassert i frontnære områder, mens ytterligere 29 er under produksjon. Gjennom Rotary-prosjektet «Hjelp til Ukraina» har 11 av klinikkene blitt finansiert av rotarianere i Norge, går det fram av pressemeldinga.