Det var tilfeldigheter som gjorde at hun oppdaga pianojazzen, forteller Fride Nøstdahl Hjelle – og det skjedde veldig tidlig i livet:

– Jeg husker godt at jeg var i barneskolealder og en dag hørte noe utrolig kul musikk på radioen. Jeg aner ikke hvem det var som spilte, men det var i alle fall pianojazz!

Videre forteller hun at hun begynte i Ålesund kulturskole da hun var åtte år gammel. Der fikk hun en inspirerende pianolærer:

– Johan Sewerin var utrolig dyktig, og han var flink til å styrke elevens interesser og få dem til å dyrke dem. Vi begynte med rytmisk musikk, men gikk snart over i jazzen, sier Fride.

Talentprogram i Trondheim

Veien videre gikk via musikklinja på Fagerlia videregående skole. Samtidig med at hun begynte der, kom hun også med i et talentutviklingsprogram i Trondheim, som innebar at hun reiste opp dit hver tredje helg. Det gav ekstra inspirasjon:

– Det var mitt første møte med folk på min egen alder som var genuint interesserte i jazz. I begynnelsen var det nesten litt skummelt, for alle var så utrolig dyktige. Men det ble veldig lærerikt og interessant, forteller hun.

Fride ved pianoet. Foto: pressefoto

Ros til Musikkhøgskolen

Etter videregående kom hun inn på bachelorstudiet ved Musikkhøgskolen og ble kjent med enda flere dyktige jazzmusikere.

– Det er et privilegium å få gå på Musikkhøgskolen, for det er så utrolig mange dyktige lærere der som er helt i norgestoppen i jazzmusikk. Særlig en av lærerne, Eyolf Dale, har vært til stor inspirasjon for meg.

For tida holder Fride på med en kunstnerisk masteroppgave, som innebærer at hun skal holde en masterkonsert i stedet for å skrive en oppgave. Konserten skal bestå av improvisert musikk, og i den forbindelsen forteller hun at hun har henta mye inspirasjon fra det helimproviserte albumet «The Trondheim Concert» som Espen Berg gav ut i fjor.

– Forhåpentlig vil masterkonserten bli noe som jeg utvikle videre til et soloprosjekt, forteller hun.

Første album med egen musikk

I fjor var Fride med på et album av Molde-saksofonisten Lauritz Skeidsvoll, men kvintett-albumet «First Flight», som kom ut sist fredag, er det første med hennes egen musikk.

– Jeg vil beskrive musikken min som melodiøs; det er først og fremst melodien som fenger meg ved andres musikk, og det er også hovedfokus når jeg skriver selv.

Pedal steel og trompet

Kvintetten hennes, Firvel, ble danna i forbindelse med bachelor-oppgava for et par år siden. Et særtrekk ved denne kvintetten, er at den blant anna består av den noe uvanlige kombinasjonen pedal steel og trompet! – i tillegg til kontrabass, trommer og hennes eget pianospill.

– Jeg liker veldig godt den varme og fine klangen av pedal steel og trompet sammen, og dessuten er det to veldig dyktige musikere, forklarer hun blidt.

Konsert til våren?

Fride håper å kunne få til en liten turné med kvintetten etter hvert, men akkurat nå er hun travelt opptatt med masteroppgava, som skal være ferdig til sommeren. Men hun håper å få til en konsert hjemme i Ålesund til våren.

– Målet mitt når jeg er ferdig med masteren, er at jeg på en eller annen måte skal kunne leve av musikk og kunst. Jeg har skrevet litt musikk for teater allerede, og det er noe jeg kan tenke meg å gjøre mer av, sier Fride Nøstdahl Hjelle.