– Det var noe av det kuleste jeg har gjort! Det var fantastisk å få komme inn i Karpes tankeprosess – de jobber så annerledes enn slik man vanligvis gjør. Andre hopper gjerne på sin første gode idé, eventuelt den andre eller tredje, og så kjører de på den, men Karpe er hele tida i en tankeprosess som det kommer stadig nye ting ut av. Å få være med i den kreative prosessen deres, er utrolig inspirerende, sier Viktor Mauren (21).

Han forteller at det var i forbindelse med at han i 2019 vant prisen for «Årets konsertbilde», tildelt av Norske Konsertarrangører, at han ble kjent med Karpes mangeårige, faste fotograf, Mike, for mange best kjent som akam1k3.

Viktor og bestekompisen Armand Nasiri henger opp lysrør som forberedelse til filming av noen av sekvensene i PAF.no. Foto: akam1k3

Blir utfordra

– Jeg holdt kontakten med Mike, og etter at jeg flytta til Oslo for et og et halvt år siden for å studere film og TV på Høyskolen Kristiania, har vi blitt gode venner, og han har invitert meg til å være med på ulike prosjekter gjennom firmaet hans, Also Known As. Han gir meg hele tida nye utfordringer for å se hva jeg klarer, og det lærer jeg utrolig mye av! Blant anna satte han meg nesten direkte til å lage en enkel musikkvideo med Emma Steinbakken, minnes han.

I 2019 vant Viktor Mauren prisen for «Årets konsertbilde», tildelt av Norske konsertarrangører. Bildet er fra en konsert med Karpe på Terminalen i Ålesund. Via vinnerbildet ble Viktor kjent med Mike/akam1k3, Karpes faste fotograf gjennom mange år. Foto: Viktor Mauren Rekdal

Karpe-prosjekt

På «Omar Sheriff»-prosjektet var det først bare meninga at Viktor skulle bidra med litt småting. Så fikk han klippe en liten sekvens i filmen, og etter hvert fikk han også lage ulike visual effects – hele femti i tallet. – Jeg har blant anna limt inn det som vises på dataskjermene i sci-fi-rommet, men der jeg har bidratt mest, er på videoen til låten som heter «PAF.no». Der var jeg blant anna med å lage en collage der man går inn og ut av en drømmeverden. Viktor har også stått for lyssetting på presse- og coverfoto fra «Omar Sheriff».

Bilder som fortelling

Det var moras fotoalbum som vekka Viktors store fascinasjon for bilder: – Jeg har lese- og skrivevansker – dysleksi – og har aldri lest ei bok, men så mye på film og TV da jeg var liten. Dessuten brukte jeg mye tid på å se i de ti bildebøkene, eller fotoalbuma, som mamma lagde. Det var gjennom dem jeg virkelig oppdaga at man kan fortelle historier og formidle følelser gjennom bilder! I tillegg har han alltid vært glad i å tegne og å være kreativ på andre måter. Dermed ble det en ganske logisk vei å satse på bilder og film som en karrierevei.

Viktor Mauren er en 21 år gammel film- og TV-student fra Ålesund. Foto: Torgeir Rørvik

Fra film til bilder og film igjen

– I begynnelsen holdt jeg mest på med film, men film tar tid og krever gjerne at man er flere som samarbeider, så i 2016 gikk jeg over til å ta bilder i stedet. Først var det mest natur og dyr, men så kom jeg i kontakt med Momentium og fikk lyst å ta konsertbilder. Det gjorde meg skikkelig gira, og siden har jeg knapt vært på en konsert eller festival uten kamera! Underveis har Viktor blant anna jobba mye sammen med ålesunds-rapperen Isak Shorty og har i stor grad stått bak hans visuelle profil. Selv om det å fange øyeblikkene på konserter er det han er blitt aller mest glad i å holde på med, har Viktor konkludert med at det er vanskelig å leve som rein konsertfotograf, eller som stillbildefotograf reint generelt. Mange stiller mye lavere krav til fotografi enn film, mener han, og det gjør det vanskelig å få reine fotojobber som betaler husleia. Det er hovedgrunnen til at han har valgt å utdanne seg innen film og TV i stedet. – Det er mye fiksjonsbasert film, særlig kortfilm, på studiet jeg har begynt på. Det er noe jeg har gjort lite av før, men som jeg har begynt å bli veldig glad i. Likevel vet jeg ikke om det er dét jeg vil holde på med, for det er nok reklame- og eventfilmer jeg liker aller best. Uansett så er det ikke regi og slikt som interesser meg, men det mer filmtekniske og det å lage visuelt og estetisk flotte filmer, forteller Viktor Mauren.

Viktor og Armand Nasiri lager musikkvideo for Mo Ayn og Jonas Benyoub. (Foto: akam1k3) Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles @akam1k3

Omar Sheriff av Karpe

Omar Sheriff-prosjektet er en times loop som går igjen og igjen i 24 timer. Det hele foregår i et indisk-arabisk sci-fi-univers som er skapt med utgangspunkt i Karpe-bygget (Festiviteten) i Skien , og handlinga spenner over et tidsrom fra Karpe kjøpte Festiviteten i Skien i 2018 og fram til september 2022. I løpet av filmen, som er regissert av Kavar Singh, får man også se filmvideosnutter og høre utdrag av en del låter, først og fremst fra det nylig utgitte Omar Sheriff-albumet. Både filmen og albumet har fått særdeles gode kritikker.

Omar Sheriff. Lysjustering er gjort av Viktor. (Foto: akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles) Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles @akam1k3