– Jeg debuterte som sirkusartist i Ålesund 17. juni 1981, 17 år gammel. Da hadde jeg jo holdt på en stund med å øve meg på slakk line hjemme i eplehagen på Nordfjordeid, og jeg fikk prøve meg i manesjen i en hel uke i Ålesund. Men det var først året etter jeg begynte å jobbe fast som sirkusartist, så jeg markerte 40-årsjubileet mitt i fjor, forteller Jon Ketil.

I 1989, 25 år gammel, etablerte han Cirkus Agora og ble med det landets desidert yngste (og trolig mest omtalte, i alle fall i en periode) sirkusdirektør. Siden har det vært mange oppturer – og også noen nedturer. Den største nedturen var nok da sirkuset gikk konkurs i 2008 – ifølge Jon Ketil selv som følge av den økonomiske kollapsen på Island under finanskrisen. Deretter fulgte noen år dels uten sirkus og dels med minisirkus på Tusenfryd, før han igjen satsa for fullt fra 2017.

– Vi hadde noen veldig gode år i 2017, -18 og -19, noe som var avgjørende for at vi kom oss gjennom pandemien og to avlyste sesonger i 2020 og -21. Så kom 2022, som ble vårt beste år noensinne!

Muskler, akrobatikk, klovning og dyr

De eksotiske dyra har vært borte fra Cirkus Agora helt siden konkursen i 2008. I 2009 forsøkte Jon Ketil seg med såkalt nysirkus, helt uten dyr, men det ble ikke den helt store suksessen. Da han starta opp for fullt igjen i 2017, valgte han derfor å ta dyr inn igjen i sirkuset – men bare hjemlige dyr som hunder og ponnier.

– Det blir ikke sirkus uten dyr, og dyra våre har det fantastisk godt. Men vi kommer aldri til å se elefanter igjen på norske sirkus – og det er nok bare bra.

Det er Jon Ketil selv som har ponniene med seg i manesjen, i tillegg til at han selvsagt fortsatt viser seg fram på den slakke lina. Blant de andre artistene som opptrer i årets show fra Cirkus Agora, finner vi en av Ukrainas (og verdens?) sterkeste menn, en rockering-akrobat (for øvrig den sterke mannens kone), en hundedressør, en balanseakrobat, en fransk klovn og den norske luftakrobaten Helene.

– Helene er utdanna ved sirkusskolen Balance i Bergen, som drives av døtrene mine, Jasmin og Jeanette. Hun er superflink og kommer garantert til å få vist seg fram i utlandet etter hvert, roser sirkusdirektøren.

Spjelkavik og Vestnes

Cirkus Agora har forestillinger i Spjelkavika fra 28. april til og med 1. mai. De to påfølgende dagene kan sirkuset oppleves i Vestnes, før det drar videre nordover i fylket.

– I fjor var vi ikke i Ålesund, fordi vi valgte å bare besøke småsteder rundt om i landet, men i år er vi tilbake. Det gleder jeg meg veldig til – for jeg er jo faktisk født i Ålesund! sier Jon Ketil Smørdal.

Norske Helene er utdanna ved sirkusskolen Balance i Bergen. Foto: pressefoto
Sirkusdirektøren selv viser fram ponniene – og selvsagt gjør han fortsatt kunster på slakk line. Foto: pressefoto
Denis Ilchenko er (muligens) Ukrainas sterkeste mann. Foto: pressefoto
Den franske klovnen Mathieu knytter de andre sirkusnumra sammen. Foto: pressefoto
Peter Taylor og hundene hans er alltid populære. Foto: pressefoto