Den tradisjonsrike 17.-maikonserten til Ålesund symfoniorkester blir i år en helt spesiell opplevelse: Publikum vil nemlig få se Rasmus Breisteins stumfilm «Brudeferden i Hardanger» fra 1926, i rekonstruert versjon. Filmen ledsages av nasjonalromantiske verker, rekonstruert og arrangert av Halldor Krogh.

Handlinga i filmen bygger på Kristofer Jansons roman «Marit Skjølte». Filmen hadde premiere 2. juledag 1926 og ble en stor suksess, ikke minst på grunn av prestasjonene til de unge, gryende skuespillergigantene Aase Bye og Alfred Maurstad. Sistnevnte debuterte faktisk i denne filmen.

«Brudeferden i Hardanger» ble først oppsatt på Cirkus Verdensteater, som hadde nesten 2000 sitteplasser. Både verdensteateret og Frogner kino, der filmen etter hvert ble flytta til, hadde eget «stort orkester» med en besetning på 20-25 musikere. Begge kinoena hadde kapellmestere som utarbeeida egne musikklister til de ulike scenene i stumfilmene. Til «Brudeferden» ble det i hovedsak satt sammen musikk av norske komponister som Edvard Grieg, Halfdan Kjerulf, Agathe Backer-Grøndahl, Ole Olsen og flere.

Etter tre daglige forestillinger daglig i tre måneder i Oslo, ble den tatt av plakaten. Regissør Breistein tok da filmen med seg på turneer til USA, der der han viste den for norske utvandrere i en rekke byer og mindre steder. Breistein selv spilte hardingfele som akkompagnement til filmen, og etterpå gikk han rundt med hatten og fikk betaling.

Musikken som Ålesund symfoniorkester skal spille under framvisninga 17. mai, under ledelse av dirigent Lars-Thomas Holm, blir i stor grad den samme som kapellmester Micha Bendiktoff valgte ut for sitt kinoorkester på Froger kino for 97 år siden. Dessuten har Halldor Krogh supplert med noen titler fra Anton Holmes spilleliste på Cirkus Verdenstetaer, i tillegg til at han har gjort noen egne valg og komponert litt selv der han har funnet det nødvendig.

Folkemusikkutøveren Jorun Marie Kvernberg bidrar med slåtter av Hardanger-spelemannen Ola Håstabø (1826-1899). Han var onkel til Sjur Håstabø, som er statist og spelemann i «Brudeferden i Hardanger».