Entusiasmen for teater er fortsatt den samme, men ellers er Ålesund Teaterforening noe ganske anna i dag enn da den ble stifta for 50 år siden, opplyser dagens leder, Cathrine Ekrem:

– Teaterforeninga har alltid hatt som formål å fremme interessen for teater, men tidligere var foreninga også aktiv med å produsere teater. I dag er det ingen i styret som har teaterbakgrunn, og foreninga er først og fremst en gjeng som er aktive med å se på teater, sier hun.

Dugnad og billettfond

Videre forteller hun at teaterforeninga i dag har rundt hundre aktive medlemmer, pluss like mange tilknytta gjennom familiemedlemskap. Aktivitetene deres er er først og fremst å gå på teater i lag og å holde medlemskvelder med opplesing av manus fra forestillingene til Riksteatret og Teatret vårt, som de alltid har vært viktige, lokale støttespillere for. Fortsatt stiller de opp på dugnadsjobbing når Teatret vårt har forestillinger her i byen.

– Pengene som Teatret vårt betaler oss for jobben, settes rett inn på et billettfond som vi bruker til å gi skoleelever gratisbilletter til ulike forestillinger, opplyser Ekrem.

Dukketeater- og improgruppe

I «storhetstida» som aktive teater-produsenter, hadde teaterforeninga en rekke ulike undergrupper. Det var blant anna Teaterverkstedet, teatergruppa T’atra (som reiste rundt i en teaterbil som også fikk navnet T’atra), Teater Dialog, Dukketeatergruppa, ei humor-gruppe og improgruppa Pettersen. Dukketeatergruppa var for øvrig så aktive at de etter hvert ble en egen forening, som fremdeles eksisterer som Ålesund Dukketeaterforning.

Arbeideren har gitt mange og store opplevelser for medlemmene av Ålesund Teaterforening. Cathrine Ekrem og Lise Hellandsvik gleder seg veldig til jubileumsuka, og ikke minst til «Tvillingene», Teatret vårts 50-årsjubileumsforestilling. Foto: Kenneth Kamp

Mye gratis i jubileumsuka

50-årsjubileet skal selvsagt markeres så folk fleste merker det, og Teaterforeninga slår til med nesten ei hel uke med gratisarrangementer for store og små. Det hele starter tirsdag 25. oktober og avsluttes lørdag 29. Hver dag blir det et kvarter på Dråpe der fire skuespillere og en forfatter skal lese hvert sitt utdrag fra et skuespill og fortelle litt om hvorfor de har valgt akkurat dette skuespillet.

For barna blir det to ulike forestillinger på Arbeideren, «Teaterrotta» og «Bzzz – et insektliv». Astrid Overaa løfter fram trivelige barndomsminner i familieforestillinga «Da e va lita», mens de voksne blant anna kan kose seg med «Det var da, det», der Viggo Solum og Richard von Løwensprung framfører tekst og toner av Prøysen, Børli, Skjæraasen og flere. Revyvisekveld på Teaterfabrikken blir det også, både med viser fra Molja Revyviseteater og andre kjente og kjære viser.

«Tvillingene» 50 år etter

Den eneste forestillinga som ikke blir gratis, er den store jubileumsforestillinga til Teatret vårt, «Tvillingene», på Parken kulturhus. Dette er en forviklingskomedie som er basert på Shakespeare og var den aller første forestillinga som Teatret vårt satte opp. Den nye versjonen er modernisert og tilpassa vår tid, men også denne gangen er det Kjetil Bang-Hansen som står for regien. Han har dessuten fått med seg to av skuespillerne fra den gangen, Nils Vogt og Kirsten Hofseth, rett nok i nye roller.

Jubileumsuka avsluttes lørdagen med åpent hus og ulike kunstneriske aktiviteter for barn på Arbeideren på dagtid, og med stor jubileumsfest for Teaterforeninga på kveldstid, der både gamle og nye medlemmer ønskes velkommen.

Det gjøres oppmerksom på at man må forhåndsbestille billetter også på gratisarrangementa.