Det er under artistnavnet Marie Munroe at Hilde Marie Kjersem går på scenen på Parken kulturhus lørdag 22. april. Da telefonen fra kulturhussjef Hans Pareliussen kom, svarte hun prompte:

– Jeg nølte ikke! For tida ruller jeg ikke aktivt med egne prosjekt; de har blitt satt litt på vent mens jeg har fått barn og det har vært pandemi. Men jeg driver og skriver ny musikk og har spilt inn en del. Da forespørselen kom, tenkte jeg med en gang at dette er en ypperlig anledning til å gjøre et prosjekt som jeg har hatt lyst til lenge, sier hun.

Kammerkonsert

Konserten på Parken kulturhus blir et samarbeid med arrangøren Petter Winroth, som Hilde Marie møtte på Risør Kammermusikkfestival for mange år siden. Det førte til at de litt seinere gjorde et par konserter med Kork (Kringkastingsorkesteret), både en live-konsert og en konsert i serien «Kork på pub». Med seg på scenen får hun Ålesund strykekvartett og noen medlemmer av Kork. Det er altså Marie Munroe i en kammermusikalsk innpakning som venter publikum denne kvelden.

– Konsertene som jeg har hatt med Petter tidligere, har ofte vært «bestilt» og med det har vi også bygd opp et variert uttrykk. Vi har likt så godt å jobbe sammen og ofte tenkt at vi kunne tenke oss å gjøre en større konsert sammen – det fikk vi muligheten til nå.

Hele tre album med Hilde Marie er i kjømda og skal slippes samtidig: Ett (litt rart) popalbum som representerer slutten på pop-tida og et dobbeltalbum der hun søker mer tilbake til jazz-røttene. Foto: pressefoto

Bacharach (!)

I tillegg til en del av Hilde Maries egne låter, arrangert av Wienroth, vil publikum blant anna få høre noen låter av Burt Bacharach (!) Bakgrunnen her er at Hilde Marie var en slags «artist in residence» på Risør kammermusikkfestival et år der festivalkomiteen hadde bestemt seg for å hylle den amerikanske komponisten, pianisten og sangeren. Dermed fikk hun synge både folkemusikksanger og Bacharach-låter.

– Mange tenker nok på Burt Bacharach som litt «cheesy», men det er han ikke! Han har et svært variert repertoar og laga mange nydelige låter. I en kammermusikksetting blir det dessuten ekstra trist og nært, litt à la gamle MTV Unplugged, fastslår Hilde Marie.

En helt annen type låt som får bli med på konserten, er Robyns «Indestructable», som Hilde Marie, Petter og en strykekvartett framførte i bryllupet til Bjarte Tjøstheim og Kristin Huseby.

Old, new, borrowed and blue

For å gjenspeile ambisjonene om en bred og variert musikalsk meny, har Hilde Marie gitt konserten tittelen «Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue». I første omgang er det tenkt som en engangshendelse, men Hilde Marie håper at det blir noe å bygge videre på og at det etter hvert kan bli flere, tilsvarende konserter.

Tilbake til røttene

Etter å ha bevega seg stadig lengre inn i popen i noen år, er Hilde Marie nå på vei tilbake mot et mer jazzete uttrykk.

– Jeg hadde aldri noe mål om å bli popstjerne, men jeg ble litt gira på å få til noe. Det gikk på en måte litt sport i det, særlig etter at Christer Falck «mobba meg» og sa at jeg aldri kom til å bli spilt på P4. Men det ble jeg! Riktignok ikke i beste sendetid, men ...

Hun følte likevel at livet som popartist ikke lenger gav henne så mye:

– Jeg følte at «dette fôrer ikke sjela mi», og jeg kjente på en slags matthet. Det var ikke der jeg ville være lenger, og jeg merka en økende motstand i meg. For noen år siden tenkte jeg at jeg enten måtte utdanne meg til noe anna eller få barn, så jeg begynte å studere sosiologi og fant mening der. Da jeg så fikk barn rett før pandemien, begynte jeg å kjenne på en dragning mot røttene mine, mot jazzen jazzen og en litt mørkere pop. Samtidig kom jeg fram til at jeg må verdsette det jeg har gjort og være stolt av det, sier Hilde Marie.

Tre album på vei

Det endte med at hun dro i studio og spilte inn et lenge planlagt pop-album som hun hadde vært på nippet til å legge helt bort. Men hun bestemte seg for å gi blaffen i alle «regler» om hvordan ppop skal være:

– Tidligere hadde jeg stadig hatt kritiske tanker som at «dette er ikke catchy nok», men jeg bestemte meg for å bryte alle regler, lage en 20 minutter lang låt, legge inn litt diktlesing og gjøre andre uventa ting. Til slutt ble det et album som har fått tittelen «I Was a Punchline», og som jeg hadde lyst å gi ut bare i fysisk format – men plateselskapet ønsker å gi det ut digitalt også, så da blir det nok slik ... Dette albumet skal jeg ut samtidig med et nytt dobbeltalbum som jeg holder på med nå, og der jeg har gått mer vekk fra popen. Tittelen på disse albumene blir «Now» og «Will Forever Never Be Here», forteller Hilde Marie Kjersem – også kjent som Marie Munroe.

I sofaen på Hotel 1904, under ei pressekonferanse der det ble avslørt at Terje Sporsem, Are Kalvøy og Hilde Marie Kjersem skal holde det aller første juleshowet på nye Løvenvold Theater. Foto: Kenneth Kamp