For en utenforstående, som undertegnede, kan det ved første øyekast framstå som litt aparte, det de holder på med i Ålesund miniatyrspelklubb. Men at medlemmene er entusiastiske og har stor glede av det de holder på med, er det ingen tvil om. Og etter hvert som de forteller om hobbyen sin, så kan man også forstå litt av fascinasjonen:

– Det vi spiller i klubben vår, er strategiske miniatyrspill. Vi spiller ikke på tradisjonelle brett med ruter, men på ulike terreng der vi flytter et visst antall centimeter i en gitt retning, forteller Dagfinn Bakkeløkken, som er med i styret for miniatyrspillklubben.

Fantasy og science fiction

Han forklarer videre at minatyr-strategispill har noen fellestrekk med rollespill, som at begge deler springer ut av fantasy- og sci-fi-litteratur, men i strategispill går man ikke inn i karakterer på samme måte som i rollespill. Det er likevel noen miniatyrspill som har et visst innslag av rollespill.

Alle de ulike strategispilla har som fellestrekk at man utkjemper slag, i ulike landskap og settinger som er basert enten på fantasy eller science fiction. Men selv om strategisk tenkning er viktig i spilla, er terningene minst like viktige:

Terningene bestemmer

– Det er terningene som avgjør hvor langt du kan flytte, om du kommer nært nok til at du kan angripe motstanderen og mye anna. Disse tilfeldighetene gjør at spillet aldri blir det samme – selv om du prøver å gjøre akkurat de samme valga som sist, forklarer Dagfinn.

Han forteller vider at alle spilla har en regelbok – noen av dem så store og omfattende at de kan minne om illustrerte bibler. Men det er langt fra så vanskelig å lære seg et spill som det kan se ut som når man titter på de svære regelbøkene:

– Hvis du ser på denne store boka til «Kings of War», så er det egentlig bare noen få sider med regler – og der slår vi opp når vi lurer på noe. Resten av boka er bakgrunnshistorie, som kan gi mer innlevelse, men som egentlig ikke betyr noe for selve spillet.

Espen Nedregotten i dyp konsentrasjon om miniatyrfigurmalinga. Foto: Kenneth Kamp

Miniatyrfigur-maling

Noe av det underligste – og kanskje mest fascinerende – med miniatyrspillinga, er at spillerne selv maler alle miniatyrfigurene!

– Når vi kjøper figurer, kommer de i samme type knekk-løs-brett som modellfly og modellbåter og slikt. Så det første vi gjør, er å file ned restene av plastfestene, og så maler vi dem. For noen er faktisk malinga den viktigste grunnen til at de holder på med dette, og grovt sett kan dele spillerne i tre grupper: De som er mest opptatt av strategi, de som er mest opptatt av innlevelse og historien bak, og de som først og fremst liker å male favorittfigurene sine, forteller Martin Viggehagen, som også er styremedlem i klubben.

Starta som krigsstrategi

Når det gjelder historia til de strategiske miniatyrspilla, og for så vidt også rollespilla, kan Espen fortelle at det starta tilbake på 1700-tallet med strategiske krigsspill som ble spilt av offiserer nettopp for å bli bedre i krigsstrategi. Tidlig på 1900-tallet begynte det å komme historisk baserte strategispill, og på 1960-tallet dukka fantasy- og sci-fi-spillene opp og ble etter hvert de to dominerende sjangerne.

10-årsjubilant i kraftig vekst

Til høsten feirer Ålesund miniatyrspelklubb ti år. I vår fikk de for første gang klubblokaler, like ved Blindheimsenteret, noe som har ført til stor vekst i medlemsmassen:

– I mars var vi bare seks medlemmer, og nå har vi passert 20! Men vi ønsker mange flere, og særlig ønsker vi oss flere unge medlemmer. For dette er en hobby som passer veldig godt også for ungdom, sier Espen Nedregotten, som er leder for Ålesund miniatyrspelklubb og selv var 17 år da han begynte med minitatyrspill.

Klubben har en fast ukeplan der man spiller ulike spill: Torsdagene er satt av til fantasy-spill, fredager til spillet Emperor og søndager til sci-fi-spill. I tillegg er det generell spillkveld en lørdag i måneden – og tirsdagene er det malekveld, der man kan få hjelp og gode råd av erfarne miniatyrfigur-malere.

Nærbilde av figurer og terrengdetaljer på Kings of War-bordet, der det store slaget står mellom hobbiter og zombier (!). Bare for moro skyld har Dagfinn gitt alle hobbitene sine hver sitt navn og lille bakgrunnshistorie! Foto: Kenneth Kamp
Necromunda foregår under jorden i et dystopisk framtidssamfunn. Foto: Kenneth Kamp
Warhammer regnes som verdens mest populære strategiske miniatyrspill. Foto: Kenneth Kamp
Arcworlde har flere elementer av rollespill enn de fleste andre strategiske minitatyrspilla. Foto: Kenneth Kamp