Så vidt jeg har erfart er kun seks spillere solgt i samme periode, de fleste har gått videre på utgående eller terminerte kontrakter. Gratis og fritt altså. Som er veldig dårlig butikk, massevis av tiltrengte kroner har dermed forsvunnet som dugg for solen.

Bærebjelker og kontinuitet i spillergruppa har manglet, og dermed har den viktige og nødvendige miksen av erfarne og unge spillere vært så som så.

Flere av spillerne som er hentet inn har også fått lite spilletid, det avslører at mange kjøp/lån har vært basert på hastverk, og minimal sjekk av kvalitet og skadelogistikk.

Dekning for denne påstanden er tre nedrykk; etter henholdsvis 2017-, 2020- og 2023-sesongene.

Tobias Klysner kom i august, han har heller ikke innfridd. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Spillerstallen-23

I første overgangsvindu i 2023 mener jeg at minst tre spillere ble signert med en slags absurd visjon om at dette blir bra. Tabellen etter halvspilt sesong viser at det ikke ble slik.

Da vinduet stengte 31.mars var 29 spillere på kontrakt/lån. I sommervinduet (august) ble fem spillere signert. To spillere returnerte etter utlån.

Mens seks spillere, to på kortsiktig låneavtale, gikk andre veien. Fire hadde ikke innfridd, hadde rett og slett bidratt med ytterst lite.

Alexander Munksgaard var ønsket med videre, hans vårsesong var av de bedre, men valgte spill i Danmark. 34-årige Alexander Stølås var derimot en bortkastet lånesignering, hanglet seg gjennom fem kamper før han reiste tilbake til Sandnes/Ulf. Hvorfor ble han i hele tatt hentet?

Da danske Kasper Lunding signerte en fireårskontrakt var klubb-ledelsen i fyr og flamme. Åtte måneder seinere var AaFK-eventyret slutt, storsigneringen endte som en flopp. Nå spiller han på nivå to i hjemlandet. Prislapp for terminering er ukjent.

Merkelig nok ble en skadeplaget Kristoffer Barmen hentet tilbake, kom aldri opp på det nivået vi så i 2022-sesongen. Da var det eneste rette for alle parter å melde overgang til Åsane, og spill i OBOS-ligaen. Prislapp her er heller ikke kjent.

Ole Martin Kolskogen signerte kontrakt ut 2025, en skuffende vårsesong, og fulgte etter Barmen til Åsane. På lån ut sesongen, men i AaFK er det ikke plass for enda en midtstopper, og da blir videresalg det eneste riktige.

Den siste av de seks som forlot AaFK i sommer var Kristoffer Ødven. Han valgte studier fremfor fotball.

Alexander Stølås bidro med lite, og reiste hjem etter låneperioden. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Forsterkninger 1

Kun syv poeng og en målforskjell på 11-35 etter 15 seriekamper var katastrofal dårlig. Forsterkninger var et logisk stikkord om plassen i eliteserien skulle berges. Men logikken ble ikke realisert.

Ble forresten målsettingen i sportsplanen glemt?

Fra trener Christian Johnsen sin tidligere klubb, OBOS-laget Raufoss, ble Erik Frøysa og Håkon Hammer hentet. Kontrakter ut 2026 ble signert. Begge uten erfaring på høyt nivå, og egentlig nokså soleklart at de ikke ville forsterke laget denne høsten. Det gjorde de heller ikke.

Også 30-årige Martin Ramsland ble hentet, for å score mål. Og signerte kontrakt ut 2024. Eliteserie-spill for Start for noen sesonger siden, men nå kom han fra OBOS-spill for Sandnes/Ulf. Hvor han i vårsesongen hadde scoret tre mål på 16 kamper, totalt stod han notert 16 mål på 43 kamper.

Hvilke kriterier som ble lagt til grunn for at han skulle bli lagets nye storscorer må gudene vite.

Alle de tre nykommerne fikk umiddelbar tillit. Ramsland ut av startelleveren etter 11 kamper, og ei scoring. Frøysa og Hammer har spilt hele høsten, henholdsvis høyre vingbäck og sentral midtbane.

I tillegg signerte 2004-modellen Eivind Kolle A-kontrakt, og på tampen av overgangsvinduet ble danske Tobias Klysner hentet på lån ut sesongen. Fra lederhold ble midtbane- og kantspilleren presentert som ett aldri så lite scoop.

Siden har vi kun sett han i usle syv minutter, som innbytter mot Lillestrøm. Grunnen er visstnok en vond ankel. Rapportene fra spill for AaFK2 går imidlertid i disfavør for Tobias Klysner, og da er det sannsynlig at han dessverre føyer seg inn i en lang rekke av mislykkede lånesigneringer.

Isaac Atanga har av uvisse grunner stort sett vært ute i kulden i høst. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Forsterkninger 2

Hvis hensikten virkelig var at eliteserie-kontrakten skulle berges, hvorfor i all verden ble det ikke hentet inn spillere med tyngde, typer som kunne løfte laget?

Hvis det ikke var økonomiske midler til store grep forstår jeg at det ikke var mulig. Men det er da jeg ikke forstår – og intet vondt sagt om de som signerte i sommervinduet – men hva var egentlig hensikten å bruke penger på spillere som ikke styrket start-elleveren?

Da kunne det like gjerne vært satset på spillerne som allerede var i spillerstallen. Og hva med rokkeringer i posisjoner – latt spillere få prøve seg på noe nytt – ingen skal se bort fra at det kunne slått positivt ut.

Taktisk disposisjoner som hadde passet spillergruppa kunne også vært vurdert. I «krisesituasjoner» (les: på bunnen av tabellen) er det lov å svelge kameler. Er det ikke?

Dessverre så det ikke ut som om radikale og litt spesiell endringer var aktuelt. Synd om dere spør meg.

Også Ebiye Moses og Trace Murray (til høyre) har fått lite spilletid i høst. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic