Tilnærmet halleluja stemning, smørblide klubbledere som fullroser den grundige prosessen de har utført, og ikke minst hvor sikker de er at denne gang har de signert rett person.

Presentasjonen av Christian Johnsen som ny hovedtrener i AaFK var intet unntak. Han var en av fire kandidater, et flertall i klubbstyret gikk for den 46-årige Lillehammer-mannen. – Vi ønsket en kravstor trener, han kommer til oss med lovnad om en offensiv spillestil. sa styreleder Gunnar Haagensen. – Nå blir det 4-3-3.

Christian Johnsen måtte gjennom mange intervjurunder da han ble presentert som AaFK-trener. Foto: Per Rich Hunstad

Selv om det så vidt var nevnt i pressemeldingen ble intet konkret sagt om at fornyet kontrakt var det som betyr noe i første av fase av jobben til Christian Johnsen. Det var skuffende at det ikke ble prioritert.

Jeg forventer ikke at ståplass skal være et krav til lagets nye trener, men jeg håper likevel at han er oppmerksom på hvor katastrofalt et nedrykk vil være.

Skulle det gå så galt at eliteserieplassen nok en gang ryker må hele organisasjonen granskes. Det er ille, og vil utvilsomt bli brutalt for både den ene og den andre når feilvurderinger blir avslørt.

Klubbens sportsplan ble presentert med dunder og brak i 2021, med varighet ut 2025-sesongen. Det var nesten ikke måte på hvilken lykkelig AaFK-fremtid som var bebudet. Et nedrykk midtveis i tidsepoken betyr at hele sportsplanen bare var en drøm uten særlig hold i reell virkelighet.

Vil det da være akseptabelt å dure videre som ingenting har skjedd?

Marius Bøe går nå tilbake til sin opprinnelige jobb som assistenttrener. Her fotografert på Siffen før avreise til bortekampen mot Sarpsborg08. Foto: Per Rich Hunstad

Ny hovedtrener

Jeg har hørt mye godt om den tidligere Raufoss-treneren. Et langt liv i fotballens verden har imidlertid lært meg at intet er sikkert før det er sikkert. Derfor må Christian Johnsen vise at han duger før jeg applauderer ansettelsen. Misforstå meg rett, jeg ønsker han velkommen og lykke til som hovedtrener i AaFK.

I pressemeldingen begrunnes valget med at Christian Johnsen er den av kandidatene klubben mener passer best i rollen som hovedtrener i den fasen laget er inne i nå, hvor en trenger poeng og resultater umiddelbart.

Videre kan vi lese: Sitat. «Klubbens nye trener er en ambisiøs ledertype med stor arbeidskapasitet og fotballfaglig tyngde. I forkant av ansettelsen har han vært lidenskapelig, sulten og gitt klart uttrykk for at han ønsker å være med på å utvikle AaFK videre». Sitat slutt.

Da jeg snakket med Christian Johnsen etter den åpne delen av pressekonferansen innrømmet han at han hadde fulgt AaFK en stund.

– Jeg liker det jeg har sett av spillerne. De har ærlighet med seg, sa han.

At han også nevnte at Ålesund er kongerikets fineste by er vel verdt å nevne. Akkurat det er noe ålesunderne elsker å høre, og det kan jo være en smart og god begynnelse.

Usikker fremtid

Alle treneransettelser har en risiko, det er aldri noen garanti for å treffe blink. Historikken til AaFK avslører at det har vært altfor mange bommerter siden opprykket i 2002. Men til nå har det ikke ført til alvorlige konsekvenser for andre enn hovedtreneren.

Denne gang har imidlertid AaFK-ledelsen ikke «råd» til å mislykkes. Hvis Christian Johnsen ikke innfrir forventningene vil det være en fatal erkjennelse av at det nok en gang er gjort en dårlig jobb.

Klubb-ledelsen har signalisert at de har kjempetro på Christian Johnsen. Ingen overraskelse med slike ord og tanker, men fakta er at han er ingen erfaring fra høyeste nivå. En god jobb i OBOS-ligaen med Raufoss betyr ikke så mye når det skal spilles eliteseriekamper.

Its now or never, sang Elvis Presley. Jeg vet ikke hvilken sangstemme klubbdirektør Ronny Stokke ha.  Eller sportsjef Bjørn Erik Melland for den del. Uten at det betyr noe som helst.

Nytt blod

Overgangsvinduet åpner 1.august. På pressekonferansen spurte jeg Gunnar Haagensen om det ville bli hentet inn forsterkninger.  – Kanskje, men vi får se, var hans hint i den settingen.

Nå vet jeg ikke hva som eksakt skjer i korridorene på Color Line stadion, forhåpentligvis vil et par-tre forsterkninger være på plass allerede tidlig i august. Det trenger laget, og det vil være rart om ikke alle kluter allerede er i gang med helt nødvendige sonderinger.

Christian Johnsen har sikkert mange gode sider, men tryllekunstner er han ikke. Derimot kunne han fortelle meg at han var Arsenal-tilhenger. – Litt Arsenal, sa han da jeg spurte. Uten at det heller betyr noe som helst.