Tør jeg minne årets trenerteam, sportssjef og spillergruppe – ja, hele AaFK – på følgende: Skrekkscenarioet ingen trodde på i 2017 er i ferd med å bli kopiert i 2022.

Neppe et direkte nedrykk slik det ser ut nå, men kvalikplassen er meget nær. Og derfra til farvel med eliteserien kan bli en sannhet.

I 2017 var klubb-lojale Trond Fredriksen hovedtrener, og han nektet å innse realitetene og fakta før det var for seint. I et intervju på Smp.no etter søndagens Odd-kamp sa Lars Arne Nilsen at han var skuffet over spillernes prestasjoner, men at ett poeng var bedre enn null poeng.

Herre min hatt, og selv om AaFK-treneren har rett i akkurat det, må det være lov å lure på hva som får han til å si noe slikt.

Hvorfor var Lars Arne Nilsen fornøyd med uavgjort? Og hvordan og hvorfor er det mulig å være fornøyd etter å ha sett egne spillere prestere uten energi og uten fandenivoldskhet i hele første omgang? Greit nok at laget kom litt høyere etter pause, men summa summarum var jo søndagens hjemmekamp direkte gørr kjedelig. Rett og slett en kamp uten action, også en kamp som på mange måter kan bidra til at folket velger bort Color Line stadion.

I 2017 var gjennomsnittlig publikumsfremmøte 6.062. Da må det skremme klubb-ledelsen at snittet hittil i år er 5.693, og det også etter at de aller beste klubbene allerede har vært her.

Tafatt og dødt

Fotball dreier seg om å underholde. Å ligge bakpå i den såkalte ramma, og nesten bare satse på kontringer, er etter min mening verken utviklende, morsomt eller publikumsvennlig.

Nå skal jeg ikke påstå at Lars Arne Nilsen er uenig med meg, men tanken har faktisk streifet meg. For de som hadde ventet at AaFK-spillerne ville komme ut med fullt trykk denne søndags ettermiddagen må det ha vært en ekstra skuffende kamp. AaFK-treneren prøvde seg etter kampslutt på en slags forklaring på hvorfor det var lite press- og angrepsvilje, men det ble så som så med god argumentasjon. Istedenfor uttrykte han at han mente laget ligger godt til på tabellen, og på spørsmål om han vurderte noen forandringer i formasjon og spillestil var svaret nei.

La meg nevne at visse rykter svirrer i luften om at det har vært misnøye med innstilling og innsats på enkelte treninger de siste to ukene. Jeg kan ikke verifisere dette, men hvis ryktene er korrekte er det jo ingen tvil om at det ikke bare er spillerne som må skjerpe seg, det må sannelig også trenerteamet. Det er jo tross alt de som har hovedansvaret for at alle yter sitt aller beste. Til enhver tid, og i alle situasjoner.

Og da må jo det også legges til at kjerneverdiene som søvn og kosthold er essensielle for at prestasjonene er på sitt beste nivå.

Kommende søndag er det bortekamp mot Strømsgodset, deretter Sarpsborg 08 her hjemme før ny bortekamp mot Molde. Det er for tiden populært å si at vi må ingenting, men jaggu våger jeg å si at nå er det på tide at det må bli må.

Tankene om en ny AaFK-sesong i OBOS-ligaen er skremmende, og også skremmende nært.

2017 til 2022

Årets sesong begynte med bra poengsanking, etter 10 kamper 16 poeng. I 2017 var det bedre, da var det hanket inn ett poeng mer, 17 poeng. Hvis vi så hopper ti kamper frem, til den 20. serierunden. Hvor vi altså befinner oss i skrivende stund. Da er situasjonen endret radikalt. Lars Arne Nilsen og hans spillere står med 22 poeng så langt, det betyr fattige seks poeng på de ti siste kampene.

Drar vi også her paralleller til 2017 er det egentlig helt likt, da stod nemlig Trond Fredriksen og hans spillere notert med 24 poeng. Som var syv poeng på de ti siste kampene. La det være nevnt at halvveis i de to sesongene var 2017 ett poeng foran 2022, 22 poeng kontra årets 21 poeng. I 2017 ble det 15.-plass, og nedrykk. Tabellen viste 32 poeng ved sesongslutt. Skal årets lag greie 32 poeng når vi kommer så langt betyr det at de må innkassere ti poeng på de ti siste kampene, med andre ord fire poeng mer enn de har maktet på de ti foregående kampene.

Attpåtil er målforskjellen fæl å se på, 21-30. Syv scoringer på de ti siste kampene, fire scoringer på de fem siste kampene er ekkel lesing. At det er sluppet inn 11 mål på de fire siste kampene gjør alt enda verre.

God tur til Drammen og lykke til med kamp mot Strømsgodset. Nå må dere!