5-1 til Lillestrøm sier det meste. Klasseforskjellen var enorm, egentlig i alle spillets faser, og etter 90 minutter måtte AaFK-spillerne for andre kamp på rad gå av banen etter å ha prestert på et nivå langt unna det som kreves for å spille i landets øverste divisjon.

Å tape er en ærlig sak, men fem baklengsmål og rundspilt er illevarslende.

Å legge skylden for tapet på rødt kort og utvisning av Amidou Diop etter 23 minutter – da ledet AaFK 1-0 – blir feil. Greit nok at det er vanskelig å spille 10 mot 11 i nesten 70 minutter, men det forklarer ikke en ballbesittelse med 75 prosent til Lillestrøm og 25 prosent til AaFK.

Og det forklarer heller ikke at det ble to baklengsmål etter corner. Greit nok å legge skylden på Sten Grytebust ved 2-1, men hvor var forsvarspillerne før AaFK-keeperen på en eller merkelig og tøvete måte slo ballen i eget nett.

Ingen markering

Og 5-1, Ingen markering på bakerste stolpe, to-tre LSK-ere stod nærmest alene. Dermed fritt frem for LSK-spissen Thomas Lehne Olsen å heade ballen over alle og inn i motsatt hjørne.

Fortsetter denne dødball-trenden blir det vanskelig å vinne fotballkamper. Etter tapet mot Odd var det forresten en viktig beskjed fra trenerhold å være skjerpet ved dødballer, men dessverre kunne det se ut som om spillerne ikke hadde oppfattet det momentet.

Med andre ord også et moment som har forbedringspotensial. Det er isolert sett positivt, men da må noe gjøres.

Trener Christian Johnsen har grunn til å klø seg i hodet. Fremtiden virker håpløs. Foto: Srdan Mudrinic.

Galt eller korrekt?

Apropos det røde kortet: LSK-spiller Thomas Lehne Olsen gikk i bakken da Amidou Diop traff han i ansiktet med foten. Ikke hardt, og det tok ikke lang tid før Lehne-Olsen var klar for spill igjen. Null blod og heller ikke tegn til annen skade.

Likeså hadde Diop utført et spark uten annen hensikt enn å treffe ballen, han så sannsynligvis heller ikke sin motstander. Men dessverre endte det på verste måte. Først en fatal bom og deretter en like fatal høy fot.

Fra VAR-rommet kom ingen reaksjon da dommer Kristoffer Hagenes ubønnhørlig sendte Diop i dusjen, det kan tyde på en riktig avgjørelse. Hadde det forresten blitt store protester om det hadde endt med et gult kort?

Selvfølgelig trasig for laget med tidlig exit for Diop, som startet som midtstopper sammen med Nikolai Hopland. David Fällman var ute med karantene, men det var likevel overraskende av trener Christian Johnsen å velge Diop foran Alexander Juel Andersen eller Ole Martin Kolskogen.

En av de to hadde vært et naturlig valg, men jeg bifaller Diop-forsøket, som jeg vil betegne som både friskt og spennende.

Hensikten med han som midtstopper var å få en mere spillende midtstopper enn før. Om det hadde blitt slik, fikk vi dessverre ikke svar på, utvisningen satte en brå stopper. Jeg håper imidlertid at det ikke blir med det ene forsøket, kanskje kan nettopp Amidou Diop bli den beste makkeren til Nikolai Hopland, som til tross for en heller svak kamp mot Lillestrøm likevel bør være et opplagt førstevalg som en av to midtstoppere.

Dagens realitet

Etter Lillestrøm-kampen har AaFK spilt 15 seriekamper, altså halvspilt i årets sesong. Tabellen er uhyggelig lesning. Kun syv poeng, og 10-33 i målforskjell. Veien opp til sikker plass er lang, uendelig lang.

I min forrige kommentar, etter Odd-tapet, skrev jeg at klubbens styreleder og sportssjef måtte få ut fingeren i jakten på forsterkninger.

Etter onsdagens tap ser jeg ingen grunn til å endre på mitt krav til AaFK-ledelsen, men dessverre kan det virke som sportssjef Bjørn Erik Melland ikke har samme oppfatning. I et intervju i Sunnmørsposten for et par dager siden kommer det nemlig frem at både han og trener Christian Johnsen er klare på at klubben ikke må forhaste seg i det kommende overgangsvinduet.

I samme intervju – altså før tapet mot Lillestrøm – påpeker han også at det er tre kamper til vinduet åpner. – Dermed er det fortsatt spillere i troppen som kan gripe sjansen, sier Melland.

Videre nevnes det økonomi og at det jobbes hardt på mange fronter, altså egentlig noe vi har hørt mange ganger før.

Uansett kan det virke som – og det er skremmende – at Melland og hans kompanjonger i topp-ledelsen ikke har oppfattet at klubben er på full fart mot OBOS-ligaen.

For å unngå nedrykk kreves handling, reell og voksen handling. Det er fakta, og den er kortsiktig. Som bare F.

En perle av ei scoring fra Isaac Atanga sørget for 1-0 og ledelse mot Lillestrøm. Her i aksjon i søndagens hjemmekamp mot Odd. Foto: Srdan Mudrinic