18 poeng

Fem seirer, tre uavgjort og 22 tapte kamper. Målforskjellen viser minus 50 mål, 23-73, det er verre enn en skikkelig knockout i bokseringen. Og om ikke det er nok, et blikk på de fem siste kamper kan føre til skjelvetokter. Alle kamper tapt, altså null poeng, og 2-18 i målforskjell.

Men 2023-sesongen skulle på ingen måte være slik. For dette var sesongen vi gledet oss til. AaFK skulle nemlig fortsette ferden mot toppen av norsk fotball, det hadde jo klubbens ledere både definert og lovet oss i en sportsplan.

Attpåtil skulle Norge sitt A-landslag kvalifisere seg til EM i Tyskland i 2024.

To blad Diop, begge med scoring i bortekampen mot Odd. Moctar (til venstre) reduserte til 1-2 før pause, mens Amidou var sist på ballen ved 0-1. Selvmålet etter 13 minutter var imidlertid ikke hans feil. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Tap i kvaliken

Så da det hele startet – både for AaFK og Norge – var det bare å glede seg til det som skulle komme. Trodde jeg. Håpte jeg. Sikkert sammen med mange andre også.

I dag vet vi så altfor godt at slik skulle det ikke bli. Overhodet ikke. AaFK-2023 ble nedsablet i de fleste kamper, og endte desidert sist på tabellen. Dermed hodestups ned til nivå to.

Hovedtrener og den øvrige ledelsen har imidlertid flere ganger proklamert at laget skal rett opp, i 2025 vil AaFK være tilbake på øverste nivå. – Vi skal rykke opp, sa Christian Johnsen minutter etter at hans lag hadde tapt 1-4 mot Odd i sesongens siste kamp. Det samme sa han forresten også etter forrige kamp, tap 0-4 hjemme mot Viking.

Og Norge snublet nok en gang i kvaliken. – Vi satser på VM i 2026, her er mye å bygge på, sier landslagstrener Ståle Solbakken.

Ble vi lurt? Blir vi lurt? Fakta er fakta, vyene og lovnadene om at alt blir så bra er vanskelig å fatte. Hvorfor skal vi egentlig ha tro og tillit til de som styrer AaFK og Norges landslag?

Christian Johnsen har mye å tenke på etter en svak sesong. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Tap i Skien

Det er etter min mening ingen vits å bruke så mye spalteplass på søndagens avsluttende seriekamp. Men jeg må nevne at det endte med et forsmedelig 1-4 tap mot et ordinært Odd-lag. Prestasjonene var ikke særlig annerledes enn det vi har sett i de siste kampene, altså famøst svakt, og et AaFK-lag uten særlig tæl og kvalitet.

Etter nederlaget mot Viking forrige søndag slo Christian Johnsen virkelig til, og for en hel verden ble det klart at han savnet drittsekker i laget, spillere som virkelig ga alt og mer enn det for laget.

Flott, tenkte jeg, sannelig på tide med klar tale.

Men akk, etter Odd-tapet var det ikke måte på hvor glad AaFK-treneren var for at et par unggutter hadde fått sin start-debut. – De er vår fremtid, sa han.

At hans lag til tider ble rundspilt av Odd nevnte han ikke. Greit nok, men hvor var drittsekkene i denne kampen?Tordentalen etter forrige kamp hadde tydeligvis ingen effekt i spillergruppa. Det er ikke bra.

Simen Vatne Haram spilte hele kampen som midtstopper. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Ord som er sagt

I en sådan stund mener jeg det kan være ok å se litt tilbake. Her kommer derfor noe av det som er sagt i løpet av 2023-sesongen (med referanse til TV2, Sunnmørsposten og Nytt i Uka):

  1. Jeg begynner i desember 2022. – Vi rykker aldri ned, sa klubbdirektør Ronny Stokke, – til det er fundamentet i klubben altfor solid. Mange mennesker har over tid bygget et sterkt fundament, og en tydelig kultur i klubben.

  2. Da Christian Johnsen ble ansatt som hovedtrener konstaterte en tilfreds ledelse at de endelig hadde ansatt en utviklingsorientert trener. Seks måneder tidligere hadde de forlenget kontrakten til eks-trener Lars Arne Nilsen ut 2024-sesongen.

  3. Sportssjef Bjørn Erik Melland har nærmest klort seg fast til klubbens sportsplan (2021-2025), hvor det står at klubben skal være etablert i toppen av norsk fotball i løpet av 2025-sesongen. – Den er viktigere enn noensinne, har han sagt flere ganger, til tross for både trenersparking og nedrykk.

  4. Etter et forsmedelig hjemmetap i 27.serierunde, mot bunnkollega Sandefjord, og et supporter-banner som viste hva de mente: Melis ut. Da sa sportssjefen. – Klubben har hatt en formidabel utvikling.

  5. Få dager seinere sa styreleder Gunnar Haagensen. – Jeg tror ikke problemene oppsto i 2022 eller 2023. 20 prosent av Melland sin jobb har vært å skaffe spillere. Videre la han til, – Vår nye modell går ut på å kjøpe spillere som vi kan videreutvikle til å bli gode nok, og dermed interessant for andre toppklubber.

  6. – Vi må få inn spillere som er sultne, sa trener Christian Johnsen etter at nedrykket var et faktum. Og fikk støtte av Håkon Hammer. – En bedre treningskultur er viktig.

Ingen har forresten sagt noe om at mangel på styrke og kvalitet i spillergruppa er den største grunnen til at laget gikk fra niendeplass i fjor til nedrykk i år. Ingen har heller sagt noe om at kontinuitet og bærebjelker er essensielt, og ingen har nevnt at rutinerte og erfarne spillere er viktig for at unge og lovende spillere skal utvikle seg til å bli bedre fotballspillere.

Så, hvor stort hold er det i det som blir nevnt i de seks avsnitt? Det kan jo hver enkelt leser tenke gjennom.

Henrik Melland var uheldig og brakk foten på trening kun dager før sesongslutt. Var derfor ikke med til Skien. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic