Spill på nivå to er ikke noe særlig, nå lover jeg å følge ekstra nøye med på hvilke grep klubbens mektige herrer gjør.

Nedrykket var ikke i nærheten av klubbens sportsplan, derfor bør de skjemme seg over at det gikk som det gikk. Fremtiden vil for øvrig avsløre hvordan det står til med fotballkompetansen i klubbstyret og ledelse.

Henrik Melland blir viktig i 2024.sesongen. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Hjem

Etter seks sesonger på toppnivå i Danmark kom han tilbake før 2022-sesongen. Da signerte Sten Grytebust en toårskontrakt, og nå er altså den ferden ved veis ende. Hva lagets førstekeeper gjør i fortsettelsen er ikke bestemt, spill på nivå to var ikke noe han hadde i tankene.

I fjor ble han kåret til lagets beste spiller i Karakterboka her i Nytt i Uka, i årets sesong har prestasjonene vært variable, og foreløpig er det usikkert om det blir en reprise på kåringen som årets spiller.

Likevel er jeg overhodet ikke i tvil om at sportssjef Bjørn Erik Melland snarest må sørge for at Sten Grytebust signerer ny kontrakt. Han er ingen ungdom lenger, men for en keeper er 34 år egentlig ingen høy alder.

Hans erfaring, rutine og væremåte vil utvilsomt være verdifullt for spillergruppa og resten av klubben. Jeg er ikke i tvil om at hans signering vil gi et godt og positivt signal, også ut til supporterne.

Hvorfor skal han egentlig ikke være i AaFK ut hele sin aktive karriere? Og den dagen han legger opp kan hans erfaring bli nyttig i et trenerteam. Om han ønsker å gå den veien vet jeg ikke, men mulighetene er i hvert fall der.

Amidou Diop (til høyre) må være med videre, er et førstevalg som midtstopper. Her sammen med navnebror, Moctar Diop. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

BB-spiller

I søndagens bortetap med 0-1 for seriemester Bodø/Glimt var han lagets beste spiller, kanskje også banens beste. Flere av hans inngrep og klasseredninger holdt AaFK inne i kampen, og hans blekksprut-redning etter en time var av utsøkt og unik kvalitet. Skuddet fra toppscorer Amahl Pellegrino var så godt som ferdigscoret, der og da viste Sten Grytebust at han fortsatt holder landslagsklasse.

Etter kampslutt var det en betuttet AaFK-keeper som i et intervju med TV2 innrømte at nedrykket var tungt å svelge. – Selvfølgelig er jeg skuffet, sa han, – en fin niendeplass i fjor til nedrykk i år er ikke godkjent. Vi burde gjort det bedre.

Naturligvis ville han ikke utpeke noen syndebukk for årets svake sesong, og han ville heller ikke si noe konkret om egen fremtid.

Isaac Atanga (til høyre) har fått lite tillit fra Christian Johnsen i høst, men har potensiale til å gjøre det bra på nivå to. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Ambisjoner 1

Christian Johnsen ble også intervjuet av den samme TV-kanalen. AaFK-treneren mente at de hadde spilt en voksen kamp. – Nedrykket er et faktum, men ambisjonene for 2024 er å bli nummer en i OBOS, altså direkte opprykk tilbake til eliteserien, var hans budskap til TV-seerne.

Aha, da vet vi det. Og uten å kommentere akkurat det noe nærmere her og nå må jeg likevel innrømme at jeg liker at folk tør å være litt frempå.

Jeg er forresten enig med Christian Johnsen at spillerne gjorde en brukbar forsvarskamp. Som sannsynligvis var en riktig taktikk mot gulljagende Bodø/Glimt, det hadde neppe vært særlig smart å satse på offensivt spill med press høyt i banen.

Men uansett, kampen endte med tap. Riktignok et såkalt hederlig tap, men tap er tap.

Nikolai Hopland er også viktig i 2024-sesongen. Foto: Arkivfoto: Srdan Mudrinic

Ambisjoner 2

Nikolai Hopland, Markus Karlsbakk og Henrik Melland har fått mye spilletid etter at Christian Johnsen overtok treneransvaret. Alle tre har kontrakter utover årets sesong, og vil være viktige spillere om opprykks-vyene til lagets trener skal bli tatt på alvor.

Ryktene har svirret om at Nikolai Hopland og Markus Karlsbakk skal være ønsket av andre eliteserie-klubber.

Til tross for en sesong i motgang har begge gjort sine saker bra. Hopland er også på U21-landslaget, og er en såkalt spillende midtstopper, som både tør og ønsker å gå med ball gjennom ledd.

Senegaleseren Amidou Diop har kontrakt ut 2024. Han har vært midtstopper-makker til Hopland i de siste kampene. Det har vært en god match, som må dyrkes for det det er verdt.

Markus Karlsbakk har i flere kamper vært lagets beste spiller, har sterk skuddfot og også en god individuell teknikk.

Derfor forståelig at Hopland og Karlsbakk er ettertraktet. Jeg håper imidlertid at sportssjefen og klubbstyret har vett i panna og is i magen, et videresalg allerede nå vil være dumt og kortsiktig tenkt. Både sportslig og økonomisk.

Og Henrik Melland. Fortsetter han utviklingen er jeg sikker på at han vil nå langt. Neppe aktuelt med et videresalg allerede nå, men en vet aldri. Uansett bør alle henvendelser inn mot han bli høflig og bestemt avvist.